Bahan-bahan :
20 gram agar-agar bertali
1 tin laici
Gula secukup rasa
4 cawan air
Cara Membuatnya :
Rebus agar-agar bersama 4 cawan air hingga hancur. Agar-agar hendaklah sentiasa dikacau agar kembang dan hancur dengan baik. Kemudian, masukkan pula gula secukup rasa.
Blender separuh atau setengah buah laici yang berada dalam tin bersama airnya. Mesin hingga hancur. Jadikan 2 cawan. Jika tidak mencukupi dua cawan bolehlah tambahkan air biasa untuk dijadikan 2 cawan.
Setengah lagi buah laici yang tinggal, hendaklah dipotong kecil dan asingkannya dengan memasukkan ke dalam acuan.
Seterusnya, masukkan 2 cawan air laici yang dimesin tadi dan dikacau hingga sebati. Setelah agar-agar mendidih, tuangkan ke dalam acuan yang berisi laici dipotong tadi.
Masukkan ke dalam peti sejuk. Apabila telah sejuk dan keras bolehlah dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan