Lempeng Oat

Ahad, 3 Jun 2018

Lempeng Oat




Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan oat
Air @ santan @ susu cair
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat.

2. Masukkan oat, garam dan gula.

3. Seterusnya masukkan santan secukupnya. Kacau hingga sekata.

4. Adunan tidak boleh terlalu pekat atau terlalu cair.

5. Panaskan kuali atau pemanggang ajaib.

6. Jika menggunakan kuali biasa, letakkan sedikit minyak agar tidak melekat.

7. Tuang satu senduk adunan dan ratakan mengikut tebal yang diinginkan.

8. Biarkan sehingga masak dan alihkan kuih tersebut.

9. Tunggu hingga bahagian kuih sebelah lagi masak dan angkat.

10. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan