Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1 piring cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai
3 helai daun kunyit
Halia
2 sudu minyak untuk menumis
Asam jawa
1 biji kelapa dijadikan santan
1 sudu gula dan garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
Kisar cili bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
Goreng ayam separuh garing. Kemudian angkat.
Buang sedikit minyak yang digunakan semasa menggoreng ayam tadi. Tinggalkan sedikit sahaja. Kemudian, tumis bahan yang dimesin tadi.
Masukkan sedikit air dan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Tunggu hingga pecah minyak. Tambahkan garam dan gula.
Apabila pecah minyak, masukkan air asam jawa bersama santan yang diperah.
Masukkan pula daun kunyit yang dihiris halus. Tungggu hingga mendidih.
Kemudian, bolehlah dihidang. Hiaslah agar lebih menarik.