Isnin, 21 Jun 2021

Resipi Pizza Sosej




Resipi Doh Pizza?

Bahan-bahan : 

Sosej 

Bawang holland

Tomato

Capsicum

Prego Tradisional

Mayonis

Sos cili

Keju mozzarella

Isi ketam (potong memanjang)

Cendawan butang

Nanas

Serbuk oregano 

 

Cara Membuatnya :

1. Timbang doh pizza sebanyak 50 gram.

2. Canai dan masukkan dalam aluminium foil saiz 5 inci.

3. Tekan atau ratakan doh bagi penuh aluminium foil.

4. Cucukkan sedikit permukaan doh dengan garpu.

5. Sapukan prego tradisional di atasnya.

6. Letakkan sosej, isi ketam, cendawan butang serta tomato.

7. Letakkan juga capsicum, nanas, bawang holland, mayonis dan sos cili.

8. Akhir sekali taburkan keju mozzarella dan serbuk oregano di atasnya.

9. Biarkan sekejap 10 minit dan bakar selama 15 minit.

 

Khamis, 3 Jun 2021

Resipi Roti dan Pizza Cikgu Rozita (Bread Maker)







Bahan-bahan :

220ml susu segar

1 biji telur gred B

80 gram gula castor @ gula pasir

50 gram marjerin

1 sudu kecil garam

10 gram superkrim (k-fine)

500 gram tepung high protein

11 gram yis

 

Sapuan Atas Roti

1 biji telur (putih dan kuning)

Sedikit susu segar

 

Cara Membuatnya : 

1. Pertama sekali masukkan susu segar ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker agar mudah diadun.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, garam dan juga superkrim.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli selama 30 minit guna breadmaker, jika guna dua tangan selama 40 minit.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

9. Kemudian boleh bentukkan roti dan letak inti yang digemari.

10. Untuk sapuan atas roti, campurkan telur dengan susu segar. Kacau sebati.

11. Sapukan permukaan roti dengan campuran telur dan susu tadi.

12. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170 @ 180 darjah atau bergantung pada ketuhar anda.


Rabu, 2 Jun 2021

Cara Membentuk Roti Sosej Tali Kapal

Timbang doh 50 gram.

Lenyekkan doh.

 
Potong kepada tiga bahagian.
Pastikan yang tengah lebih banyak, kiri kanan sama.

Uli sikit.

Yang besar letak di tengah sosej.

Masukkan dalam paper cup.

 
Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.

 
Roti Sosej Tali Kapal
 
Nak resipi roti?
Klik di sini

Cara Membentuk Roti Sosej Gunting Bunga

Timbang doh 50 gram.

Lenyekkan doh.

Letakkan sosej di tengah.

 
Balut sosej dengan doh roti tersebut.

Gunting seperti dalam gambar.
Jangan sampai terputus.

 Potongan pertama tekan ke bawah.
Potongan kedua dan seterusnya dikilas ke kiri.
 
 
Masukkan dalam paper cup dan disusun membulat membentuk bunga
 
 
Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.
 
 
Roti Sosej Gunting Bunga
 
Nak resipi roti?
Klik di sini
 

Selasa, 1 Jun 2021

Cara Membuat Roti Sosej Gunting Bunga Padi

 
Timbang doh 50 gram.

 
Lenyekkan doh.
 
Letakkan sosej di tengah.

 Balut sosej dengan doh roti tersebut.
 
Gunting seperti dalam gambar.
Jangan sampai terputus.

Atas sekali dibiarkan begitu sahaja.
Kilas potongan kedua ke kiri.
Kilas potongan ketiga ke kanan, potongan keempat ke kiri.
Buat sampai habis.

 
Masukkan dalam paper cup.
Sapukan kuning telur di atasnya.

Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.

 
Roti Sosej Gunting Bunga Padi
 
Nak resipi roti?

Cara Membuat Roti Sosej Sampan

 
 Timbang doh 50 gram.

 
Lenyekkan doh.

Masukkan dalam paper cup.

 
Letakkan sosej di tengah.
Sapukan kuning telur di permukaan atas.
 
 
Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.
 
 
Roti Sosej Sampan
 
Nak resipi roti?

Cara Membuat Roti Sosej Bantal

 Timbang doh 50 gram.

 
Canaikan doh.
 
 
Letakkan sosej di tengah. 
Sosej tak perlu dimasak.
 
 
Cantumkan atau jahitkan di belakang.
 
 
Masukkan dalam paper cup.
Sapukan kuning telur.

 
Letakkan sos cili, mayonis dan juga taburkan serbuk origano.
 
 
Roti Sosej Bantal
 
Nak resipi roti?
Klik di sini 

Sabtu, 15 Mei 2021

Biskut Kelapa Nestum





Bahan-bahan :

1 cawan marjerin

1 cawan gula halus

1 sudu teh esen vanila

1 biji kuning telur

2 cawan tepung gandum

1 cawan tepung jagung

1 sudu besar tepung kastard

1 cawan kelapa kering (disangai)

1 cawan nestum

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau sebati.

3. Masukkan nestum dan juga kelapa.

4. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung.

5. Uli hingga menjadi doh serta tak lekat pada tangan.

6. Tekap dengan acuan kesukaan dan letakkan manik di atasnya.

7. Bakar pada suhu 170oC selama 20-25 minit atau mengikut oven masing-masing.