Sabtu, 1 Januari 2022

Chocolate Layer Cake

Chocolate Layer Cake

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Resipi Chocolate Layer Cake atau Kek Lapis Coklat

Bahan Kek (Loyang 7 x 7)

160gram tepung spongemix

160gram telur (3-4 biji)

40gram susu coklat

1 sudu teh coklat emulco

40gram minyak jagung

1 sudu makan ovalatte

 

Bahan Coklat Layer 

Bahan A :

10gram serbuk agar-agar (1 paket)

500gram air panas

120gram gula pasir @ kastor

½ sudu teh garam halus


Bahan B :

700gram susu coklat

30gram tepung angkwee

30 gram tepung jagung

1 biji telur gred A/B

100gram dark coklat coin

 

Cara Membuat Kek :

1. Masukkan telur, tepung spongemix dan ovalatte dalam food processor.

2. Masukkan juga coklat emulco dan susu coklat .

3. Putar sampai gebu, guna sampai kelajuan 5. Tutup food processor.

4. Ambil sedikit adunan, masukkan minyak dan kacau sebati.

5. Masukkan adunan minyak ke dalam adunan kek semula dan sebatikan.

6. Guna loyang saiz 7, alas dengan baking paper (tak perlu sapu minyak).

7. Masukkan adunan kek dalam loyang, hentak 3 kali supaya kek tidak berongga.

8. Panaskan oven, bakar pada suhu 160 selama 30-35 minit.

 

Cara Memasak Bahan A :

Campurkan bahan A iaitu gula, garam, agar-agar ke dalam air panas.

Kacau dan ketepikan.

 

Cara Memasak Bahan B :

Susu coklat, tepung jagung, telur dan tepung angkwee dikacau menggunakan whisk.

Kacau sampai sebati dan tepung tidak berketul.

 

Cara Memasak Puding :

1. Masak atau panaskan dulu air agar-agar tadi hingga berbuih.

2. Kemudian tapis air coklat yang dibancuh dan masukkan dalam periuk agar-agar.

3. Kacau sehingga agak pekat, masukkan coklat coin.

4. Kacau sampai pekat dengan menggunakan api yang perlahan.

5. Masak sehingga meletup-letup iaitu keluar letusan dipermukaannya. Tutup api.

 

Cara Membuat Layer :

1. Potong kek kepada 3 layer. Pastikan kek sejuk dahulu sebelum dipotong.

2. Layer pertama 300gram sahaja. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Hentakkan.

3. Ambil kek layer pertama dan tekan.

4. Timbang lagi 250gram dan ratakan. Tak perlu hentak dan masukkan kek.

5. Timbang lagi 250gram dan ratakan. Letak kek dan tekan sikit.

6. Kemudian habiskan semua adunan puding.

7. Masukkan dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.

8. Nak keluarkan kek dari loyang, potong tepi kek dengan pisau.

9. Hentakkan sedikit bila hendak keluarkan kek.

10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.

 

Ahad, 28 November 2021

Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Bahan Asas Roti : 

210 gram air sejuk (air biasa + ais ketul) 

1 biji telur gred B 

100 gram gula castor 

1 sudu kecil garam

100 gram marjerin

10 gram k-fine @supercream

2 sudu besar susu tepung

500 gram tepung roti

1 paket yis (11g)

 

Sapuan Atas Doh :

2 sudu besar serbuk koko

2 sudu besar tepung beras

5 sudu besar air

 

Bahan Mushroom Soup :

3 sudu besar butter

3 ulas bawang putih (cincang)

1 labu bawang holland (potong dadu)

150 gram cendawan butang (dicincang)

150 gram cendawan shitake (dicincang)

150 gram cendawan tiram (dicincang)

1500 ml air

6 sudu besar tepung gandum

2 ketul kiub pati ayam @ rebusan ayam

500 ml susu segar @ 250 ml cooking cream

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk parsley @ oregano (daun parsley yang kering)

Garam secukupnya

 

Cara Membuat Roti :

1. Masukkan air sejuk, telur, gula, garam, marjerin dalam breadmaker.

2. Masukkan juga pelembut roti k-fine, susu tepung, tepung roti dan akhir sekali yis.

3. Pastikan masuk cecair dahulu baru masukkan bahan kering.

4. Uli selama 30 minit.

5. Timbang doh seberat 200 gram, rounding doh sampai licin dan cantik.

6. Buat bentuk bulat dan tekan sedikit untuk jadikan mangkuk.

7. Biar doh selama 10 minit, bagi kembang sedikit.

 

Cara Membuat Sapuan Atas Doh :

1. Campurkan serbuk koko, tepung beras dan juga air.

2. Kacau hingga sebati. Sapuan tidak boleh terlalu pekat atau terlalu cair.

3. Tambah lagi air jika bancuhan terlalu pekat.

4. Sapukan atas doh roti menggunakan berus.

5. Rehatkan lagi selama 20 – 30 minit hingga kembang.

6. Bakar pada suhu 160oC selama 15 minit.

 

Cara Membuat Mushroom Soup :

1. Panaskan butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga berbau wangi.

2. Masukkan cendawan butang, cendawan shitake, dan cendawan tiram.

3. Kacau hingga cendawan layu atau masak.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.

5. Bancuh tepung gandum bersama 500ml air. Kacau bagi sebati.

6. Blend bahan yang ditumis tadi bersama bancuhan tepung gandum hingga hancur.

7. Masukkan dalam periuk, campurkan dengan air biasa 1 liter.

8. Letakkan kiub pati ayam atau rebusan ayam.

9. Masukkan juga serbuk lada hitam, serbuk parsley dan garam.

10. Akhir sekali masukkan susu segar @ cooking cream.

11. Masak sampai mendidih dan pekat.

12. Biarkan roti sejuk dahulu baru potong menggunakan pisau bergerigi.

13. Korek isi roti menggunakan sudu dan letakkan mushroom soup.

14. Sedia untuk dinikmati.

 

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Timbang doh 60 gram, rounding sampai cantik dan licin.

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
Lenyakkan doh secara memanjang.

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
Lipat kiri dan kanan pergi ke tengah sama rata.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
  Kemudian cantumkan kiri dan kanan, kelim bagi rapat.

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
 Masukkan susu segar dalam bekas.

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
 Celupkan separuh bahagian doh roti pada susu segar tersebut.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Kemudian gelekkan pula pada cheese parmeson.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Masukkan doh roti ke dalam papercup.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Tunggu hingga kembang.

Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Bakar pada suhu 180oC selama 15 minit.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Bakar dulu sosej pada suhu 160oC selama 5 minit.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Bila roti sudah masak, belah tengah roti tersebut.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese 
Letakkan cheese slice dan selitkan sosej di tengah.
 
 Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
 Kemudian letakkan sos cili dan mayonis.
 
 Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
Taburkan daun sup di atasnya.
 
Cara Membuat Bentuk Roti Italiano Cheese
Roti Italiano Cheese
 
Nak resipi roti?

Jumaat, 26 November 2021

Roti Italiano Cheese









Bahan Untuk Roti : 

200 gram air 

1 sudu kecil garam 

1 biji telur gred B (48 - 50 gram telur)

80 gram gula

1 sudu kecil tepung ubi kentang

1 sudu besar susu tepung

30 gram marjerin

30 gram shortening

500 gram tepung high protein

10 gram krim pelembut @ k-fine

11 gram yis


Bahan Lain :

Susu full cream @ susu cair @ air

Sosej (bakar dahulu)

Cheese parmesan

Keju cheddar (slice)

Daun sup (dihiris)

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan roti ke dalam bread maker, uli selama 30 minit. 

2. Jika uli tangan, uli selama sejam tanpa henti. 

3. Timbang doh sebanyak 60 gram, buat bulat sampai cantik dan licin. 

4. Tekan doh memanjang, lipat kiri dan kanan pergi ke tengah. 

5. Kemudian cantumkan bahagian kiri dengan kanan, kelim bagi rapat. 

6. Tuang susu full cream dalam bekas, celupkan separuh doh roti pada susu.

7. Kemudian gelekkan pula pada cheese parmeson. Letak doh roti dalam papercup. 

8. Tunggu hingga doh kembang. Bakar pada suhu 180oC selama 15 minit. 

9. Bila roti sudah masak, belah bahagian tengah roti tersebut. 

10. Letakkan cheese slice dan selitkan sosej di tengah. 

11. Sosej hendaklah dibakar terlebih dahulu pada suhu 160oC selama 5 minit. 

12. Kemudian letakkan sos cili, mayonis serta taburkan daun sup. 

13. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.