Ahad, 9 Jun 2013

Kerabu Umbut Kelapa


Bahan-bahan :


Umbut kelapa (dihiris nipis)
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar serbuk beras (beras digoreng tanpa minyak hingga kekuningan dan dikisar halus)
Air asam jawa
Ikan bilis (digoreng dan ditumbuk)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :


Umbut kelapa dihiris nipis dan direbus hingga lembut. Masukkan juga sedikit garam. Toskan airnya.

Masukkan cili kisar di dalam bekas. Campurkan juga dengan kerisik, air asam jawa, serbuk beras, ikan bilis, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.

Setelah itu, masukkan umbut kelapa yang telah ditoskan airnya. Gaulkan kesemuanya hingga sekata.

Sedia untuk dihidang.

Khamis, 6 Jun 2013

Cucur Ubi Kayu Pedas


Bahan-bahan :


2 cawan ubi kayu yang diparut dan ditos airnya
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
Cili kering (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar tepung gandum
Daun kari (dipotong kecil)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Serbuk kunyit 


Cara Membuatnya :


1. Bahan-bahan di atas dicampurkan ke dalam ubi kayu yang telah diparut.

2. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedikit serbuk kunyit agar cucur nampak lebih cantik dengan warna kekuningan. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.

3. Kemudian, ambil sedikit adunan dan digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan.

4. Goreng hingga masak dan garing. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 28 Mei 2013

Talam Ubi Kayu (Gula Merah)



Bahan Untuk Lapisan Bawah :


800 gram ubi kayu (diparut dan ditoskan airnya)
Sedikit garam
1 ½ cawan santan @ secukupnya


Bahan Untuk Lapisan Atas :


1 ½ cawan tepung beras
1 cawan gula merah
2 ¾ cawan santan
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :


1. Campurkan sedikit garam di dalam santan. Kacau hingga garam larut.

2. Seterusnya, masukkan air santan tadi ke dalam ubi kayu yang diparut. 

3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ubi.

4. Kukus hingga masak.


Cara Membuat Lapisan Atas :


1. Masak gula merah bersama 1 cawan santan sehingga gula merah larut. Sejukkan.

2. Bancuh tepung beras bersama santan dan juga air gula merah. Masukkan juga gula pasir dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.

3. Apabila bahagian bawah sudah masak, tuangkan adunan ini. Kukus lagi sehingga masak.

4. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.