Bahan Untuk Inti :
Kulit popia
Tauge
Ubi sengkuang (dihiris memanjang)
Lobak merah (dihiris memanjang)
3 ulas bawang putih (dicincang
halus)
Sebiji telur
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada
Minyak (menumis)
Bahan Untuk Sos :
3 sudu besar cili yang sudah
dikisar
Gula pasir (lebihkan)
Sedikit garam
Sedikit garam
2 ulas bawang putih (dicincang
halus)
Minyak (menumis)
Cara Membuat Inti :
Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan lobak merah dan ubi
sengkuang.
Masukkan sedikit air dan garam
secukup rasa.
Akhir sekali, masukkan tauge dan
juga telur. Masak hingga sayuran lembut dan kering. Tutup api dan biarkan sejuk
untuk seketika.
Kemudian bolehlah membentuk kuih
popia dan goreng hingga garing.
Cara Membuat Sos :
Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau.
Seterusnya, masukkan cili, gula dan garam. Tambahkan sedikit air agar cili dapat masak dengan baik.
Tunggu hingga betul-betul kering
dan bolehlah dituang di atas popia yang telah digoreng tadi.