Selasa, 21 Januari 2014

Cucur Labu

cucur labu

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan-bahan :

300 gram labu kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan air
½ cawan gula (boleh kurangkan)
½ sudu teh garam
Minyak bagi menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Labu dibuang kulit dan biji, kemudian diparutkan.

2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam dan air ke dalam mangkuk adunan. Gaulkan adunan rata dan sebati.

3. Panaskan minyak di dalam kuali.

4. Jemput dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masakkan hingga kuning keemasan ataupun garing.

5. Angkat dan tuskan minyak. Hidangkan semasa masih panas.

Sabtu, 18 Januari 2014

Roti Jala dan Serawa Durian

roti jala dan serawa durian

Bahan Untuk Roti Jala :

1 biji telur
Santan
4 cawan tepung gandum
Sedikit gula dan garam


Bahan Untuk Serawa Durian :

15 ulas durian
3 sudu besar gula merah
Gula pasir secukup rasa
Santan
Sedikit garam


Cara Membuat Roti Jala :

1. Masukkan tepung, telur, santan, sedikit gula dan garam di dalam blender.

2. Kisarkan hingga semuanya sebati dan tidak berketul. Boleh juga dikacau di dalam bekas dengan memasukkan santan sedikit demi sedikit. Adunannya sama seperti membuat kuih ketayap.

3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam kuali menggunakan acuan roti jala.

4. Goreng hingga masak dan gulungkan dengan kemas.


Cara Membuat Serawa Durian :

1. Masukkan sedikit air di dalam periuk, durian, gula merah, gula putih dan daun pandan.

2. Biarkan seketika dan akhir sekali masukkan santan dan sedikit garam.

3. Masak hingga mendidih.

4. Hidangkan bersama roti jala.

Isnin, 13 Januari 2014

Kek Belang Koko

kek belang koko

Bahan-bahan :

1 ½ cawan mentega
1 ½ cawan gula halus
8 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
Beberapa sudu besar serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik serta dikacau hingga sebati.

4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian di letakkan esen vanilla dan satu bahagian lagi di masukkan serbuk koko.

5. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

6. Sendukkan adunan perisa vanila dan letakkan di tengah-tengah loyang. Letakkan pula adunan koko di atasnya pula. Buat secara berselang-seli sehingga habis.

7. Bakar hingga masak.