Khamis, 27 Ogos 2015

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Bahan-bahan :

100 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
50 gram gula kastor @ gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti kacang merah secukupnya (macam inti pau)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mixer dan pukul sehingga kembang.

2. Masukkan madu, minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak ke dalam adunan tadi.

4. Kacau adunan secara kaup balik dengan spatula. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit susu segar atau susu cair (lebih kurang dalam 1-2 sudu besar).

5. Panaskan non-stick pan di atas api kecil. Masukkan ¼ cawan adunan ke dalam kuali. Adunan sepatutnya akan melebar dan membulat dengan sendiri.

6. Biarkan adunan masak sehingga berwarna perang, kemudian terbalikkan adunan tadi untuk masak bahagian yang satu lagi.

7. Buat sehingga habis semua adunan dimasak.

8. Sudukan sedikit kacang merah di tengah sekeping kuih, tutup dengan satu keping kuih lagi.

9. Tekan dengan tangan perlahan-lahan untuk meratakan inti kacang merah.

10. Sedia untuk dihidang dan dinikmati.

Isnin, 24 Ogos 2015

Apam Balik

Apam Balik
Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit marjerin untuk mengoles


Bahan Tabur :
 
Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar)
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin


Cara Membuatnya :

1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan soda bikarbonat, baking powder, air dan pewarna kuning.

3. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.

4. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.

5. Oleskan marjerin dipermukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat).

6. Tuangkan 1 senduk adunan (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

7. Biarkan seketika dan taburkan kacang, jagung, gula dan marjerin.

8. Masak hingga garing dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 17 Ogos 2015

Kek Milo Kukus

kek milo kukus
Sumber Resipi :

Bahan A :

1 cawan milo
1 cwan susu cair
1 cawan minyak
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat


Bahan B :

3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
(dipukul kembang)


Bahan C :

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuat Kek Milo Kukus :

1.  Bahan A dicampurkan dan dimasak dengan api yang kecil hingga sebati. Tutup api.

2.  Sejukkan sekejap bahan A dan masukkan Bahan B. Kacau sebati.

3.  Masukkan pula bahan C dan kacau.

4.  Tapiskan jika ada ketul-ketul sebelum masuk ke dalam loyang.

5.  Sapu mentega dan tepung di dalam loyang sebelum masukkan adunan.

6.  Kukus adunan sehingga masak dengan api sederhana.

7.  Kukus selama 30 - 45 minit.


Topping:

1 cawan milo
½ cawan susu pekat
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar air


Kaedah Membuat Topping :

1. Masukkan semua bahan di dalam periuk dan dikacau.

2. Gunakan kaedah double boiler iaitu dimasak atas air yang mendidih  sehingga coklat sebati.

3. Coklat jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.