Bahan-bahan
:
100 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
50 gram gula kastor @ gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti kacang merah secukupnya
(macam inti pau)
Cara
Membuatnya :
1. Masukkan telur dan gula ke
dalam mixer dan pukul sehingga kembang.
2. Masukkan madu, minyak dan esen
vanila. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan soda
bikarbonat yang telah diayak ke dalam adunan tadi.
4. Kacau adunan secara kaup balik
dengan spatula. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit susu segar atau
susu cair (lebih kurang dalam 1-2 sudu besar).
5. Panaskan non-stick pan di atas
api kecil. Masukkan ¼ cawan adunan ke dalam kuali. Adunan sepatutnya akan
melebar dan membulat dengan sendiri.
6. Biarkan adunan masak sehingga
berwarna perang, kemudian terbalikkan adunan tadi untuk masak bahagian yang
satu lagi.
7. Buat sehingga habis semua
adunan dimasak.
8. Sudukan sedikit kacang merah
di tengah sekeping kuih, tutup dengan satu keping kuih lagi.
9. Tekan dengan tangan perlahan-lahan
untuk meratakan inti kacang merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan