Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)

Jumaat, 7 Ogos 2015

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)
Sumber Resipi : 


Bahan Membuat Apam Pisang :


1 cawan pisang awak (lenyek halus)
½ cawan gula pasir
Secubit garam
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200 ml air
250 ml santan pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis
Kelapa parut putih


Cara Membuat Apam Pisang :


1. Satukan pisang yang telah dilenyek bersama garam dan gula di dalam mangkuk.

2. Kemudian, masukkan tepung beras dan tepung gandum. 

3. Masukkan yis (kalau nak bancuh yis dengan sedikit air pun boleh).

4. Masukkan air dan santan pekat. Gaul rata semua bahan.

5. Perap adunan selama 2 jam.

6. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan.

7. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.

8. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan