Sumber Resipi
:
Bahan
Untuk Membuat Apam Balik Lembut :
2 cawan tepung gandum
1 ½ cawan air
1/3 cawan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur
Bahan Tabur
:
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
Gula pasir
1 tin jagung ala cream
Mentega
Cara
Membuat Apam Balik Lembut :
1. Blend telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan baking powder, yis, minyak dan juga garam.
3. Kemudian masukkan air dan blend lagi.
4. Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak.
5. Akhir sekali, masukkan pewarna kuning.
6. Blend hingga sebati dan perap selama 1 hingga 2 jam.
7. Dengan menggunakan kuali non stick, buat saiz kecil-kecil.
8. Letakkan inti secukupnya dan masak sehingga warna
keperangan.
9. Bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan