Sumber
Resipi :
Bahan Untuk Membuat Apom Lenggang :
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula
Sedikit garam
1 sudu teh yis mauripan
1 ½ cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
Cara
Membuat Apom Lenggang :
1. Campurkan kesemua bahan
kecuali santan dan telur.
2. Kacau hingga sebati dan masukkan
dalam bekas bertutup.
3. Peram selama semalaman.
4. Santan dan telur dimasukkan
pada waktu pagi kerana takut santan menjadi masam.
5. Panaskan kuali non-stick dan
tuang satu senduk kecil adunan apom itu.
6. Guna kuali biasa pun boleh dan
letakkan sedikit minyak.
7. Masak dengan api yang kecil
dan tutup kuali dengan tudung periuk.
8. Bila garing ditepi bolehlah diangkat.
Tak perlu terbalikkan kerana masak sebelah sahaja.
9. Semasa masih panas lipat atau gulung
kuih apom tersebut.
10. Perlu lipat semasa kuih masih
panas agar ia melekat cantik dan tidak mudah terbuka.
Nak peram dlm peti @ luar jes
BalasPadam