Isnin, 7 September 2015

Kuih Apom Lenggang

Kuih Apom Lenggang
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apom Lenggang :

2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula
Sedikit garam
1 sudu teh yis mauripan
1 ½ cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur


Cara Membuat Apom Lenggang :

1. Campurkan kesemua bahan kecuali santan dan telur.

2. Kacau hingga sebati dan masukkan dalam bekas bertutup.

3. Peram selama semalaman.

4. Santan dan telur dimasukkan pada waktu pagi kerana takut santan menjadi masam.

5. Panaskan kuali non-stick dan tuang satu senduk kecil adunan apom itu.

6. Guna kuali biasa pun boleh dan letakkan sedikit minyak.

7. Masak dengan api yang kecil dan tutup kuali dengan tudung periuk.

8. Bila garing ditepi bolehlah diangkat. Tak perlu terbalikkan kerana masak sebelah sahaja.

9. Semasa masih panas lipat atau gulung kuih apom tersebut.

10. Perlu lipat semasa kuih masih panas agar ia melekat cantik dan tidak mudah terbuka.

Isnin, 31 Ogos 2015

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apam Balik Lembut :

2 cawan tepung gandum
1 ½ cawan air
1/3 cawan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur


Bahan Tabur :

Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
Gula pasir
1 tin jagung ala cream
Mentega


Cara Membuat Apam Balik Lembut :

1. Blend telur dan gula hingga kembang.

2. Masukkan baking powder, yis, minyak dan juga garam.

3. Kemudian masukkan air dan blend lagi.

4. Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak.

5. Akhir sekali, masukkan pewarna kuning.

6. Blend hingga sebati dan perap selama 1 hingga 2 jam.

7. Dengan menggunakan kuali non stick, buat saiz kecil-kecil.

8. Letakkan inti secukupnya dan masak sehingga warna keperangan.

9. Bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan panas-panas.

Khamis, 27 Ogos 2015

Kek Milo Kukus Moist

Kek Milo Kukus Moist

Bahan Yang Diperlukan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
½ cawan gula pasir
1 cawan milo
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuat Kek Milo Kukus Moist :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir, milo dan minyak di dalam periuk.

2. Masak di atas api bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Lapikkan loyang dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.