Selasa, 15 Oktober 2013

Biskut Almond Bersalut Nestum

Biskut Almond Bersalut Nestum

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung kastard
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Biji badam yang telah dipanggang
Coklat masakan secukupnya
Nestum


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan susu tepung.

3. Masukkan pula tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum.

4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.

5. Ambil sedikit doh dan balut sebiji badam panggang. Kemaskan doh.

6. Bakar pada suhu 150-160 oC selama 25 minit atau hingga keperang-perangan.

7. Setelah benar-benar sejuk, celupkan coklat cair dan salutkan pula dengan nestum.

8. Biarkan sehingga coklat keras. Sedia untuk dihidang.

Biskut Serpihan Coklat

Biskut Serpihan Coklat

Bahan-bahan :

100 gram mentega
25 gram gula perang
120 gram tepung gandum
60 gram cip coklat
¼ camca teh esen vanila
30 gram badam (dicincang kasar)


Cara Membuatnya :

1. Putar mentega dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila.

3. Masukkan tepung gandum, cip coklat dan badam. Kacau adunan hingga rata.

4. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar (gunakan camca teh).

5. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang.

Cornflakes Coklat Simple

Cornflakes Coklat Simple

Cornflakes Coklat

Bahan-bahan :

325 gram cornflakes
450 gram coklat masakan
1 sudu besar minyak Mazola (untuk kilatkan coklat)
Cawan kertas secukupnya
Manik urai sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

Masak air dalam periuk sehingga air menjadi panas. 

Potong coklat kecil-kecil dan masukkan dalam mangkuk atau periuk berasingan.

Jika menggunakan periuk, masukkan sahaja periuk tersebut ke dalam air. Tetapi hendaklah berhati-hati agar air tidak masuk ke dalam periuk berisi coklat.

Seterusnya, masukkan minyak Mazola. Kacau sehingga coklat betul-betul cair dan tidak berketul.

Ramas cornflakes sedikit dan masukkan ke dalam mangkuk berisi coklat. Kacau hingga semuanya sekata. Tutup api. Jika suka boleh masukkan badam yang telah dipanggang.

Cedok dengan sudu dan masukkan ke dalam cawan kertas.

Biarkan mangkuk atau  periuk yang berisi coklat sentiasa di dalam air kerana air yang panas membuatkan coklat tidak mudah keras sebelum diletakkan ke dalam cawan kertas.

Hias dengan manik urai di atasnya. Letakkan biskut ke dalam peti ais sekejap sekadar untuk keraskan coklat.

Sedia untuk dihidang.

Khamis, 10 Oktober 2013

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
1 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung jagung
Tepung gandum ikut lembut adunan
1 biji kuning telur (untuk disapu di atas kuih)
Jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya:

1. Pukul butter dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung yang diayak terlebih dahulu.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat lagi pada jari.

5. Jangan masukkan tepung terlalu banyak kerana bila ianya terlalu keras, sukar untuk kita membentuknya nanti.

6. Tekan dengan acuan tat. Letakkan jem di tengah dan gulung hingga kedua-dua bahagian bercantum.

7. Sapu kuning telur di atasnya.

8. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang.

Jumaat, 4 Oktober 2013

Air Asam Boi

Air Asam Boi

Bahan-bahan :

10-15 biji asam boi @ asam kecut warna merah @ asam ko
2 liter air atau secukupnya
Gula ikut kemanisan yang anda suka
2 biji limau kasturi
Ais kiub secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Rebus asam boi dengan air hingga asam boi kembang.

2. Masukkan gula secukup rasa. Biarkan sejuk.

3. Tuang dalam jug dan perah jus limau kasturi. Letak ais kiub secukupnya.

4. Biarkan sejuk dan boleh hidang. 

Selasa, 17 September 2013

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :
 
350 gram biji barli (basuh dan rendam seketika)
Santan
Gula pasir
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :
 
1. Rebus biji barli hingga kembang dan empuk.

2. Setelah biji barli empuk, masukkan pula gula secukup rasa. Biarkan seketika.
 
3. Masukkan santan secukupnya, daun pandan dan juga sedikit garam agar terasa lebih lemak dan enak.
 
4. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.
 

Air Sirap Selasih


Air Sirap Selasih

Bahan-bahan :

3 sudu besar biji selasih
Gula secukupnya
Ketul ais
Air panas
Perisa Ros


Cara Menyediakannya :

1. Rendam biji selasih di dalam air panas. Biarkan hingga biji selasih betul-betul kembang. Kemudian toskan airnya.

2. Bancuh air gula secukupnya. Campurkan perisa ros.

3. Seterusnya, masukkan biji selasih yang telah kembang tadi. 

4. Akhir sekali, masukkan ketul ais. Sedia untuk dihidang.