Bahan-bahan
:
325 gram cornflakes
450 gram coklat masakan
1 sudu besar minyak Mazola (untuk
kilatkan coklat)
Cawan kertas secukupnya
Manik urai sebagai hiasan
Cara
Membuatnya :
Masak air dalam periuk sehingga
air menjadi panas.
Potong coklat kecil-kecil dan
masukkan dalam mangkuk atau periuk berasingan.
Jika menggunakan periuk, masukkan
sahaja periuk tersebut ke dalam air. Tetapi hendaklah berhati-hati agar air
tidak masuk ke dalam periuk berisi coklat.
Seterusnya, masukkan minyak
Mazola. Kacau sehingga coklat betul-betul cair dan tidak berketul.
Ramas cornflakes sedikit dan masukkan
ke dalam mangkuk berisi coklat. Kacau hingga semuanya sekata. Tutup api. Jika suka boleh masukkan badam yang telah dipanggang.
Cedok dengan sudu dan masukkan ke
dalam cawan kertas.
Biarkan mangkuk atau periuk yang berisi coklat sentiasa di dalam
air kerana air yang panas membuatkan coklat tidak mudah keras sebelum
diletakkan ke dalam cawan kertas.
Hias dengan manik urai di
atasnya. Letakkan biskut ke dalam peti ais sekejap sekadar untuk keraskan
coklat.
Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan