Kek Mentega Pelangi |
Bahan-bahan
:
250 gram mentega
200 gram gula kastor
5 biji telur
225 gram tepung naik sendiri
½ sudu teh esen vanila
Pewarna hijau dan merah
Cara
Membuatnya :
1. Pukul mentega bersama gula
hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan esen vanila dan telur
satu persatu. Kacau lagi.
3. Ayak tepung naik sendiri
kemudian masukkan dalam adunan sedikit demi sedikit.
4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
Masukkan warna merah dan hijau pada dua bahagian berasingan.
5. Lumurkan mentega pada bekas
kek agar kek tidak melekat nanti.
6. Masukan dua senduk adunan secara berselang-seli sehingga penuh
tempat kek.
7. Panaskan oven pada suhu 160 oC
selama lima minit kemudian masukkan adunan.
8. Bakar selama 30-40 minit atau
sehingga masak.