Selasa, 29 Mei 2012

Nasi Himpit

Nasi Himpit

Bahan-bahan :

3 cawan beras
9 cawan air (boleh dikurangkan)
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Beras dibasuh terlebih dahulu. Masak beras bersama 9 cawan air. Masukkan sedikit garam dan daun pandan. 

Setelah masak, masukkan nasi yang masih panas di dalam plastik dan tekan hingga padat dan ratakan.

Tindih dengan benda berat agar nasi menjadi lebih mampat. Nasi yang tidak ditekan dengan baik akan menyebabkan nasi mudah hancur ketika dipotong.

Tunggu hingga nasi sejuk serta keras. Kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 25 Mei 2012

Cara Berlauk

Cara Berlauk

Bahan Untuk Inti:

1 cawan daging @ isi ayam (dipotong kecil @ dicincang)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu teh minyak
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cili merah (dihiris)

Bahan Untuk Kuih:

2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kuning

Cara Membuat Inti :

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih beserta rempah sehingga wangi.

Masukkan daging dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih sehingga kering. Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat Kuih :

Campurkan kesemua bahan untuk kuih. Kisar hingga sebati dan tapis.

Panaskan acuan bahulu dan sapu rata minyak masak.

Tuangkan adunan ke dalam acuan. Masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan.

Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dengan tudung periuk.

Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidang.

Rabu, 9 Mei 2012

Puding Roti

Puding Roti

Puding Roti Enak

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
1 biji telur
1 tin susu cair
Susu pekat manis (jika suka)
3 keping roti
Gula secukup rasa
2 sudu besar sunquick
Pewarna hijau
Pewarna merah
Sedikit esen vanilla

Cara Membuatnya :

Masak agar-agar dengan 4 ½ cawan air hingga kembang dan hancur. Masukkan gula. Kacau sebati. 

Dengan menggunakan blender, kisar roti dengan telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati. 

Tuang bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar tadi. Masak dengan api perlahan. Masukkan sunquick dan esen vanilla. Biarkan masak seketika. 

Kemudian angkat dan tuang adunan yang di masak ke dalam loyang atau acuan. 

Daripada adunan tadi, asingkan 2 cawan berasingan adunan. Satu adunan dicampurkan dengan pewarna merah dan satu lagi dengan pewarna hijau. 

Tuang adunan berwarna tadi secara berselang-seli ke atas adunan di dalam loyang. Sejukkan.

 

Khamis, 3 Mei 2012

Apam Betawi Pandan

Apam Betawi Pandan
Apam Betawi Pandan yang ditabur coklat urai di atasnya

Bahan-bahan :

1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

Pukul telur dengan gula hingga betul-betul kembang dan gebu. Kemudian, masukkan perisa pandan. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.

Alas acuan atau loyang dengan kertas terlebih dahulu kerana kuih mudah melekat.

Panaskan tempat pengukus. Masukkan adunan dalam acuan dan kukus hingga masak. Kukus dengan api yang agak kuat.

Setelah sejuk bolehlah dipotong dan dihidang.
 

Khamis, 26 April 2012

Bubur Jagung

Bubur Jagung

Bahan-bahan : 

4 tongkol jagung manis (dihiris)
Gula merah
Gula putih
Santan
Daun pandan (diikat)
Sagu
Sedikit garam (untuk rasa lemak)

Cara Membuatnya :

Isi jagung direbus sehingga masak. Dalam periuk yang lain, masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air. Kacau hingga semua gula larut. Tutup api.

Tapis air gula yang dimasak dan dimasukkan ke dalam jagung yang dimasak tadi. Biarkan seketika.

Kemudian, masukkan santan, daun pandan dan garam. Tunggu hingga mendidih.

Akhir sekali, masukkan sagu dan tunggu hingga sagu masak. Tutup api. Sedia untuk dihidang.


Sabtu, 21 April 2012

Kuih Cekmek Molek

Kuih Cekmek Molek
Masakan berintikan air gula
 
Bahan-bahan : 

Ubi keledek (direbus dan dilecek) 
Tepung gandum secukupnya
Gula 
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Gaulkan ubi keledek dengan tepung gandum sehingga jadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.


Buatkan bentuk bulat kecil dan leperkan. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula atau secukup rasa.


Tutup rapat-rapat supaya gula tidak keluar semasa menggoreng.

Bentuk Kuih Cekmek Molek
Buat bentuk seperti ini

Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak atau keperangan.Sedia untuk dihidang.