Jumaat, 7 September 2012

Serawa Ubi Kayu

Serawa Ubi Kayu

Bahan-bahan :

Ubi kayu
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Ubi kayu dikupas kulit dan dipotong kecil. Rebus hingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula merah larut. Tapiskan.

Masukkan gula merah ke dalam ubi yang telah empuk tadi. Masukkan juga gula pasir secukup rasa.

Setelah itu, masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam. Masak hingga mendidih.

Jika suka boleh juga dicampurkan dengan sagu.

Sedia untuk dihidang.

Kerepek Pisang Manis

Kerepek Pisang Manis


Bahan-bahan :

Pisang awak
Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Peralatan untuk mengupas dan menghiris pisang

Cara Membuatnya :

Kupas dan potong nipis-nipis pisang menggunakan alatan yang sesuai. Setelah itu, masukkan gula secukup rasa.

Panaskan minyak di dalam kuali, goreng pisang hingga masak dan garing.

Sambal Bilis dan Ubi Kentang (Kering)

Sambal Bilis dan Ubi Kentang (Kering)

Bahan-bahan :

Ikan bilis (digoreng hingga garing)
Ubi kentang (dihiris nipis dan digoreng hingga garing)
Cili kering
5 ulas bawang merah
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya :

Mesin cili kering bersama bawang merah sehingga hancur.

Panaskan sedikit minyak, masukkan cili yang dimesin tadi dan asam gelugur. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Masak hingga pecah minyak dan kering.

Setelah itu, masukkan ubi kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau hingga semuanya sekata. Tutup api.

Sedia untuk dihidang.

Sabtu, 11 Ogos 2012

Biskut Cornflakes Bercoklat

Biskut Cornflakes Bercoklat

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh coklat emulco
1 cawan cornflakes yang dimesin
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
Coklat masakan
Coklat urai

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan coklat emulco dan cornflakes. Kacau hingga semuanya sebati.

Seterusnya, masukkan tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Jika adunan masih lembut, sila tambahkan tepung gandum.

Bentukkan bulat kecil dan dileperkan. Masukkan ke dalam paper cup. Bakar hingga masak.

Setelah sejuk, bolehlah dituang coklat masakan serta taburkan coklat urai di atasnya.

Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 10 Ogos 2012

Biskut Nestum

Biskut Nestum

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 camca susu pekat
1 cawan nestum
1 ½ cawan tepung gandum
½ sudu teh esen vanila
Tepung jagung secukupnya
Coklat urai

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus sehingga kembang. Masukkan esen vanilla, susu pekat dan nestum. Kacau lagi hingga semuanya sebati.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung secukupnya sehingga menjadi doh.

Tekan menggunakan acuan pilihan sendiri. Taburkan coklat urai di atasnya sebagai hiasan.

Bakar sehingga masak.

Khamis, 9 Ogos 2012

Tart Pandan Nanas

Tart Pandan Nanas

Bahan-bahan :

250 gram mentega
200 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
100 gram tepung kastard
100 gram gula aising
1 sudu teh esen pandan
½ sudu teh pewarna hijau
Jem nanas secukupnya
Kuning telur

Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.

2.  Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Uli sehingga sebati.

3. Bentuk kuih tart mengikut acuan tart kegemaran. Isikan jem nanas dan sapu kuning telur di atasnya.

4. Bakar pada suhu 170-180oC selama 20-25 minit.

Biskut Bunga Cina

Biskut Bunga Cina

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 camca susu pekat
2 biji telur ayam putih sahaja
1 ½ cawan tepung gandum
2 ½ cawan tepung jagung

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus sehingga kembang. Masukkan telur dan juga susu. Kacau hingga rata.

Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh. Jika masih lembut, tambahkan tepung jagung secukupnya.

Tekan dengan menggunakan acuan biskut bunga cina. Acuan biskut bunga cina adalah sama dengan acuan kuih samperit.

Letakkan ceri merah di atasnya. Bakar sehingga masak.