Jumaat, 11 Januari 2013

Biskut Bunga Blueberry



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna
Jem blueberry secukupnya


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Kemudian, masukkan esen vanila dan sedikit pewarna. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli doh hingga sebati. Jika masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga. Letakkan jem blueberry di tengahnya.

Bakar hingga masak.

Khamis, 10 Januari 2013

Biskut Senyum



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ sudu teh esen vanila
Ceri secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Kacau marjerin dan gula hingga kembang. 

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi. 

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum.

4. Gaul hingga sebati. Tekan menggunakan acuan samperit dan letakkan ceri.

5. Bakar hingga masak. Simpan di dalam bekas kedap udara apabila biskut telah sejuk.

Rabu, 9 Januari 2013

Cucur Jagung


Bahan-bahan :

2 batang jagung (dihiris isinya)
1 labu bawang besar (cincang)
2 biji cili merah @ cili kering (dihiris dan dicincang)
3 cawan tepung gandum
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
Air panas
Air biasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak (untuk menggoreng)


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum, ikan bilis, isi jagung, gula, bawang besar dan cili merah.

Masukkan air panas dan kacau. Jangan masukkan terlalu banyak air panas kerana boleh menyebabkan cucur terlalu lembut.

Seterusnya, masukkan air garam dan air secukupnya. Kacau hingga sebati.

Goreng adunan tadi dengan menggunakan sudu satu persatu. Masak hingga warna keemasan dengan api yang sederhana kecil dan angkat.

Hidangkan bersama sos cili atau sos tomato. 

Sedia untuk dihidangkan.