Sabtu, 12 Januari 2013

Mee Tom Yam



Bahan-bahan :

1 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas)
1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
2 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong empat)
10 batang cili padi (dimesin)
Kobis (dihiris)
Sonak jagung (dihiris)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong 4 atau 6)
8 helai daun limau purut (dikoyak-koyak)
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Mesin dua ulas bawang besar bersama cili padi hingga hancur.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.

3. Seterusnya, masukkan ayam, serai, garam dan juga daun limau purut. Masak hingga ayam lembut.

4. Masukkan air secukupnya dan juga lobak merah, sonak jagung, bawang besar dan kobis yang telah dipotong.

5. Masukkan sedikit air asam jawa dan buah tomato.

6. Masak hingga sayur lobak merah dan sonak jagung menjadi lembut serta mendidih.

7. Sedia untuk dihidang. Makan bersama mee kuning yang telah dicelur.

Jumaat, 11 Januari 2013

Biskut Bunga Blueberry



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna
Jem blueberry secukupnya


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Kemudian, masukkan esen vanila dan sedikit pewarna. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli doh hingga sebati. Jika masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga. Letakkan jem blueberry di tengahnya.

Bakar hingga masak.

Khamis, 10 Januari 2013

Biskut Senyum



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ sudu teh esen vanila
Ceri secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Kacau marjerin dan gula hingga kembang. 

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi. 

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum.

4. Gaul hingga sebati. Tekan menggunakan acuan samperit dan letakkan ceri.

5. Bakar hingga masak. Simpan di dalam bekas kedap udara apabila biskut telah sejuk.