Bahan-bahan
:
1 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas)
1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
2 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong empat)
10 batang cili padi (dimesin)
Kobis (dihiris)
Sonak jagung (dihiris)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong 4 atau 6)
8 helai daun limau purut (dikoyak-koyak)
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak
Cara
Membuatnya :
1. Mesin dua ulas bawang besar bersama cili padi hingga
hancur.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar tadi
hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.
3. Seterusnya, masukkan ayam, serai, garam dan juga daun limau purut.
Masak hingga ayam lembut.
4. Masukkan air secukupnya dan juga lobak merah, sonak jagung, bawang besar dan kobis yang telah dipotong.
5. Masukkan sedikit air asam jawa dan buah tomato.
6. Masak hingga sayur lobak merah dan sonak jagung menjadi
lembut serta mendidih.
7. Sedia untuk dihidang. Makan bersama mee kuning yang telah
dicelur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan