Bahan-bahan
:
60 gram tepung gandum
Sedikit garam
1 camca teh tepung beras
60 gram gula halus
2 biji telur
½ camca teh esen vanila
Cara
Membuatnya :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190oC.
2. Penyediaan adunan :
a) Ayak tepung gandum
bersama-sama dengan tepung beras dan garam.
b) Enjutkan telur dan gula hingga
kembang dan gebu. Masukkan esen vanila.
c) Masukkan tepung ke dalam
campuran telur dan kaup balikkan tepung ke dalamnya perlahan dengan sudu logam.
3. Panaskan acuan dalam ketuhar.
4. Keluarkan dan gliskan acuan
menggunakan sedikit minyak.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan
sehingga ¾ penuh.
6. Bakar dalam ketuhar selama
15-20 minit sehingga kuning keemasan.
7. Keluarkan bahulu dengan
menggunakan pencucuk.
8. Biarkan bahulu sejuk sebelum
disimpan atau dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan