Bahan-bahan :
10
gram agar-agar serbuk (gunakan cap burung layang-layang)
14
cawan air
1
tin susu cair (400 ml)
200
gram coffeemate
1
¾ cawan gula pasir (boleh tambah atau
kurangkan mengikut citarasa)
Perasa
kesukaan (coklat emulco, jagung, pandan emulco)
1
keping asam gelugur
Cara Membuatnya :
1.
Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar sedikit demi sedikit. Pastikan
agar-agar larut sepenuhnya.
2.
Masukkan gula dan asam keping. Kacau hingga gula hancur.
3.
Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
4.
Masukkan coffeemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.
5.
Apabila telah mendidih dan timbul buih-buih kecil, tutup api dan keluarkan asam
keping.
6.
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan perisa kesukaan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan