Jumaat, 1 Februari 2013

Jelly Kelapa Rumpai Laut



Bahan-bahan :

70-80 gram rumpai laut (dibasuh dan direndam semalaman)
Gula secukupnya
3500 ml air
2000 ml air kelapa muda (lebih kurang 4 biji buah kelapa)
Isi kelapa muda


Cara Membuatnya :

1. Masak rumpai laut bersama 3500 ml air. Masak hingga rumpai laut hancur sepenuhnya.

2. Seterusnya, masukkan gula secukup rasa. Biarkan sehingga gula larut.

3. Masukkan air kelapa muda beserta isinya. Tunggu hingga mendidih.

4. Kemudian bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan.
 

Rabu, 30 Januari 2013

Bahulu


Bahan-bahan :

60 gram tepung gandum
Sedikit garam
1 camca teh tepung beras
60 gram gula halus
2 biji telur
½ camca teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 190oC.

2. Penyediaan adunan :

a) Ayak tepung gandum bersama-sama dengan tepung beras dan garam.

b) Enjutkan telur dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila.

c) Masukkan tepung ke dalam campuran telur dan kaup balikkan tepung ke dalamnya perlahan dengan sudu logam.

3. Panaskan acuan dalam ketuhar.

4. Keluarkan dan gliskan acuan menggunakan sedikit minyak.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan sehingga ¾ penuh.

6. Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit sehingga kuning keemasan.

7. Keluarkan bahulu dengan menggunakan pencucuk.

8. Biarkan bahulu sejuk sebelum disimpan atau dihidang.

Jumaat, 25 Januari 2013

Dadih Coffeemate



Bahan-bahan :

10 gram agar-agar serbuk (gunakan cap burung layang-layang)
14 cawan air
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir  (boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa)
Perasa kesukaan (coklat emulco, jagung, pandan emulco)
1 keping asam gelugur


Cara Membuatnya :

1. Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar sedikit demi sedikit. Pastikan agar-agar larut sepenuhnya.

2. Masukkan gula dan asam keping. Kacau hingga gula hancur.

3. Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.

4. Masukkan coffeemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.

5. Apabila telah mendidih dan timbul buih-buih kecil, tutup api dan keluarkan asam keping.

6. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan perisa kesukaan.