Selasa, 18 Jun 2013

Popia Nestum Debu-debu Cinta



Bahan-bahan :


1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum
1 cawan susu tepung
Sedikit gula (jika perlu)
Tepung gandum (melekatkan kulit popia)
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

                                   

Cara Menggulung Kulit Popia :


1. Bancuh tepung gandum bersama sedikit air sebagai gam kulit popia.

2. Ambil sekeping kulit popia, gulung dengan menggunakan chop stick dan jika tiada straw atau lidi juga boleh digunakan.

3. Gulung kulit popia dan di hujung kulit popia gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.

4. Selepas semuanya siap digulung, bolehlah digunting mengikut citarasa kesukaan anda. Lebih baik digunting menyerong kerana nestum boleh menyerap masuk ke dalam kulit popia.

5. Apabila siap digunting, bolehlah digoreng hingga kekuningan dan jangan sampai garing kehitaman kerana kuih akan menjadi tidak cantik dan menjejaskan rasanya.


Cara Membuat Adunan Nestum :


1. Blender nestum bersama susu tepung. Jika anda inginkan lebih manis, bolehlah blender bersama sedikit gula. Kisar hingga halus dan gebu.

2. Apabila kulit popia yang digoreng telah sejuk, salutkan dengan adunan nestum ini.

3. Sedia untuk dihidang. Sesuai untuk majlis kenduri, perayaan dan juga untuk dimakan hari-hari.

Jumaat, 14 Jun 2013

Agar-agar Permata Ros


Agar-agar Permata Ros yang belum dipotong


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah atau esen ros


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit pewarna merah. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.
 

Agar-agar Permata Coklat Emulco


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Perisa dan pewarna coklat emulco


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit coklat emulco. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.