Rabu, 19 Februari 2014

Petua Melembutkan Daging

daging segar

Merebus daging memerlukan masa lama kerana daging tidak mudah empuk. Tapi dengan memasukkan sebiji betik muda ke dalam rebusan daging bukan sahaja melembutkan daging malah membuatkan masakan bertambah sedap. Cara lain ialah dengan memasukkan sudu atau garfu tembikar dan biarkan daging masak hingga empuk. Selain itu boleh juga dicampurkan dengan satu cawan air kelapa ke dalam rebusan daging. Ini memudahkan daging menjadi lembut.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Agar Telur direbus Tidak Retak

Telur

Merebus telur dalam jumlah yang banyak boleh mengakibatkan telur retak. Agar telur tidak retak, didihkan air dengan garam, kemudian baru masukkan telur. Sementara itu untuk mendapatkan telur cantik apabila dikupas masukkan kulit kentang, kulit bawang merah bersama kentang dalam air rebusan. Pasti telur mudah dikupas selain licin dan cantik.

Sumber : Mingguan Wanita

Ahad, 2 Februari 2014

Serawa Cempedak

serawa cempedak

Bahan-bahan :

Sebiji buah cempedak
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sagu
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan sedikit air di dalam periuk dan rebus buah cempedak hingga empuk.

2. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga larut. Tapiskan.

3. Masukkan air gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir.  Biarkan seketika.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam. Masak sehingga mendidih.

5. Akhir sekali masukkan sagu. Biarkan seketika dan tutup api.

6. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 28 Januari 2014

Kuih Balung Ayam

Kuih Balung Ayam

kuih balung ayam

Bahan Untuk Kuih :

2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
Pewarna hijau
Air secukupnya
Daun pisang (dilayurkan)
Sedikit minyak


Bahan Untuk Inti :

½ biji kelapa (dibuang kulit dan diparut)
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula putih
Sedikit air


Cara Membuat Inti :

1. Campurkan kesemua bahan di dalam periuk.
2. Masak hingga kering dan tutup api.
3. Inti ini hendaklah dikacau selalu agar masak dengan sekata dan tidak hangit.


Cara Membuat Kuih :

1. Ayak tepung pulut dan tepung beras.

2. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit.

4. Uli hingga menjadi doh dan tepung tidak melekat pada tangan.

5. Ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak agar kuih tidak melekat nanti.

6. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Tekan di atas daun pisang seperti membuat karipap.

7. Masukkan inti ditengahnya dan dilipat dua.

8. Tekan sedikit di sekeliling kuih agar intinya tidak terkeluar.

9. Panaskan periuk pengukus dan kukus sehingga masak.

10. Keluarkan dari periuk pengukus dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 21 Januari 2014

Cucur Labu

cucur labu

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan-bahan :

300 gram labu kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan air
½ cawan gula (boleh kurangkan)
½ sudu teh garam
Minyak bagi menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Labu dibuang kulit dan biji, kemudian diparutkan.

2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam dan air ke dalam mangkuk adunan. Gaulkan adunan rata dan sebati.

3. Panaskan minyak di dalam kuali.

4. Jemput dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masakkan hingga kuning keemasan ataupun garing.

5. Angkat dan tuskan minyak. Hidangkan semasa masih panas.