Khamis, 1 Mei 2014

Dadih Mangga Asli (Homemade)

dadih mangga

dadih mangga home made

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

5 gram serbuk agar-agar
2 liter air
200 gram gula
3 biji buah mangga yang telah masak (dikupas dan diblender)
1 bekas kecil yogurt (diblender)
Secubit garam
½ cawan susu pekat manis


Cara Membuatnya :

1. Buah mangga dihiris dan dikisar bersama yogurt sehingga hancur.

2. Masak agar-agar dan air sehingga mendidih.

3. Masukkan gula dan masak sehingga gula hancur.

4. Masukkan kesemua bahan-bahan yang lain dan masak sehingga sebati.

5. Tuangkan ke dalam bekas-bekas kecil bertutup.

6. Sejukkan di suhu bilik dan kemudian dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Rabu, 23 April 2014

Agar-agar Mangga Bersusu

Agar-agar Mangga Bersusu

Agar-agar Mangga

agar-agar mangga

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar bertali
5 cawan air
1 tin susu cair
Gula secukup rasa
2 biji mangga yang telah masak


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 5 cawan air hingga agar-agar hancur.

2. Sementara menunggu, kisarkan atau blender isi buah mangga dengan susu cair.

3. Setelah agar-agar hancur, masukkan gula dan biarkan hingga gula larut.

4. Masukkan mangga yang dikisar bersama susu cair tadi.

5. Biarkan hingga ianya agak mendidih dan bolehlah ditutup api.

6. Masukkan ke dalam bekas untuk disejukkan. Sedia untuk dinikmati.

Cucur Labu Kelapa Lemak Manis

Cucur Labu Kelapa Lemak Manis

Bahan-bahan :

½ biji labu (dikupas kulit dan direbus)
3 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
Sedikit garam
Gula secukup rasa
1 sudu teh baking powder
Air


Cara Membuatnya :

1. Rebus labu hingga empuk dan dilenyek hingga hancur.

2. Masukkan gula, sedikit garam, kelapa parut, baking powder dan tepung gandum.

3. Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Panaskan minyak, goreng hingga garing. Sedia untuk dihidang.