Isnin, 22 September 2014

Pulut Kuning

Pulut Kuning

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
2 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan dengan serbuk kunyit yang telah dibancuh selama 4 atau 5 jam.

2. Tuskan dan masukkan ke dalam kukusan yang berlubang. Kukus sehingga naik wap.

3. Campurkan santan dengan gula dan garam. Kacau sebati.

4. Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Tuangkan santan dan kacau rata.

5. Masukkan semula pulut dalam kukusan bersama daun pandan dan kukus lagi sehingga naik wap.

6. Keluarkan pulut dan tekan dalam acuan atau loyang.

7. Potong dan hidangkan bersama kari, serunding dan sebagainya.


Nota :

Jika pulut kurang lembut, boleh tambahkan sedikit santan lagi.

Rabu, 17 September 2014

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Bahan A (Lapisan Bawah) :

2 cawan beras pulut
2 ½ cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam


Bahan B (Lapisan Atas) :

2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan pandan (4 helai daun pandan)
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.

2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi berukuran 8 inci.

4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.

5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

7. Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.

8. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :

2 cawan barli
Gula pasir secukup rasa
Santan
Sedikit garam
Dua helai daun pandan (disimpul)
Air


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam barli selama beberapa jam.

2. Rebus barli sehingga betul-betul kembang dan empuk.

3. Masukkan gula secukup rasa.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam.

5. Jika suka boleh masukkan sedikit susu cair.

6. Masak sehingga mendidih  dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 September 2014

Wajik Gula Merah

Wajik Gula Merah

Sumber Resipi :
Nenek Tersayang

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula merah
500 gram gula pasir
3 cawan air
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam beras pulut semalaman.

2. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak.

3. Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk beserta daun pandan.

4. Masak gula bersama air sehingga gula larut dan ditapis.

5. Di dalam kuali, campurkan santan dan air gula yang ditapis tadi.

6. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

7. Masak sehingga mendidih.

8. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.

9. Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk sepenuhnya.

10. Potong dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 26 Ogos 2014

Coconut Shake Susu

Coconut Shake Susu

Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
2 sudu susu tepung
3 sudu susu pekat manis (secukup rasa)
Aiskrim perisa vanila
Ais ketul secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan kecuali aiskrim di dalam blender.

2. Kisar hingga isi kelapa hancur serta berkrim.

3. Tuangkan ke dalam gelas.

4. Letakkan aiskrim vanila di atasnya.

5. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 20 Ogos 2014

Cempedak Goreng

cempedak goreng

Bahan-bahan :

1 biji buah cempedak (diambil isinya)
2 cawan tepung beras
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak masak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras, telur, air kapur dan serbuk kunyit di dalam bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Bancuh hingga rata dan biarkan sebentar. Jangan bancuh terlalu cair.

4. Panaskan minyak di dalam kuali.

5. Masukkan isi buah cempedak ke dalam bancuhan tepung dan gaul hingga rata.

6. Masukkan ke dalam kuali untuk menggoreng.

7. Balikkan adunan bagi mendapatkan gorengan yang sekata.

8. Apabila kuning keemasan, angkat dan tuskan di dalam tapisan.

9. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 17 Ogos 2014

Kek Batik Vico

Kek Batik Vico
Kek Batik Vico
Kek Batik Vico

Bahan-bahan :

300 gram biskut marie (1 bungkus)
250 gram buttercup
1 cawan susu pekat manis (secukup rasa)
2 cawan Vico


Cara Membuatnya :

1. Panaskan kuali dan masukkan buttercup, susu pekat manis dan Vico.

2. Kacau sampai rata dan jangan biar berketul-ketul menggunakan api yang kecil.

3. Bila sudah menggelegak, masukkan biskut marie yang telah dipatahkan.

4. Gaul sampai semuanya sebati dan tutup api.

5. Masukkan ke dalam loyang, tekan dan ratakan sehingga padat.

6. Letakkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 hingga 2 jam.

7. Apabila hendak makan, keluarkan lebih kurang 1 atau 2 jam lebih awal.

8. Kek akan menjadi lebih lembut dan memudahkan proses untuk dipotong.

9. Sedia untuk dinikmati.