Pulut Kuning

Isnin, 22 September 2014

Pulut Kuning

Pulut Kuning

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
2 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan dengan serbuk kunyit yang telah dibancuh selama 4 atau 5 jam.

2. Tuskan dan masukkan ke dalam kukusan yang berlubang. Kukus sehingga naik wap.

3. Campurkan santan dengan gula dan garam. Kacau sebati.

4. Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Tuangkan santan dan kacau rata.

5. Masukkan semula pulut dalam kukusan bersama daun pandan dan kukus lagi sehingga naik wap.

6. Keluarkan pulut dan tekan dalam acuan atau loyang.

7. Potong dan hidangkan bersama kari, serunding dan sebagainya.


Nota :

Jika pulut kurang lembut, boleh tambahkan sedikit santan lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan