Bahan A
(Lapisan Bawah) :
2 cawan beras pulut
2 ½ cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam
Bahan B
(Lapisan Atas) :
2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan pandan (4 helai daun pandan)
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam
Cara
Membuatnya :
1. Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum
dimasak.
2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga
masak.
3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi
berukuran 8 inci.
4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan
cantik.
5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian
tapiskan.
6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar
suam-suam kuku.
7. Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.
8. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.
sedapnya serimuka :)
BalasPadamCubalah buat...ataupun beli jer.. :)
PadamNampak sedap....
BalasPadamMemang sedap pun haja.. masih teringat-ingat lagi keenakannya :)
Padam