Sumber
Resipi :
Nenek Tersayang
Bahan-bahan
:
1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula merah
500 gram gula pasir
3 cawan air
Daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
1. Basuh dan rendam beras pulut semalaman.
2. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak.
3. Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk beserta
daun pandan.
4. Masak gula bersama air sehingga gula larut dan ditapis.
5. Di dalam kuali, campurkan santan dan air gula yang ditapis
tadi.
6. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.
7. Masak sehingga mendidih.
8. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.
9. Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk sepenuhnya.
10. Potong dan sedia untuk dihidang.
nampak sedap.. dah lama tak makan pulut kacau.
BalasPadam