Bahan A :
1 ekor ayam (dipotong kecil)
9 sudu besar rempah kari ayam
ataupun daging
2 sudu besar kerisik
4 biji ubi kentang (dipotong 4)
Santan
Asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit susu cair (jika suka)
Air
Bahan
B (Untuk Menumis) :
6 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak secukupnya
Cara
Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan
bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari daging
yang telah dibancuh bersama sedikit air.
3. Masukkan ayam dan biarkan
hingga pecah minyak.
4. Masak menggunakan api yang
sederhana agar dapat pecah minyak dengan baik.
5. Masukkan santan, susu cair, air
asam jawa, ubi kentang dan garam secukup rasa.
6. Biarkan hingga mendidih dan
ubi empuk sepenuhnya.
7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.
7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan