Bahan-bahan
:
1 kg beras pulut
2 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
1. Basuh beras pulut dan
rendamkan dengan serbuk kunyit yang telah dibancuh selama 4 atau 5
jam.
2. Tuskan dan masukkan ke dalam
kukusan yang berlubang. Kukus sehingga naik wap.
3. Campurkan santan dengan gula
dan garam. Kacau sebati.
4. Keluarkan pulut dan masukkan
ke dalam mangkuk besar. Tuangkan santan dan kacau
rata.
5. Masukkan semula pulut dalam
kukusan bersama daun pandan dan kukus lagi sehingga naik wap.
6. Keluarkan pulut dan tekan
dalam acuan atau loyang.
7. Potong dan hidangkan bersama kari, serunding dan sebagainya.
7. Potong dan hidangkan bersama kari, serunding dan sebagainya.
Nota
:
Jika pulut kurang lembut, boleh
tambahkan sedikit santan lagi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan