Selasa, 18 November 2014

Serimuka Gula Merah

Seri Muka Gula Merah

Seri Muka Gula Merah

Bahan A (Lapisan Bawah) :

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
½ sudu teh garam


Bahan B (Lapisan Atas) :

2 ½ cawan santan pekat
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ cawan air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sudu teh garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan selama beberapa jam sebelum dimasak.

2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi.

4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.


Cara Membuat Lapisan Atas :

1. Masak gula merah dan gula putih bersama ½ cawan air sehingga gula larut.

2. Kemudian tapiskan untuk membuang bendasing yang terdapat dalam gula merah.

3. Campurkan tepung gandum, tepung beras, telur dan garam dalam satu bekas.

4. Gaul dan kemudian masukkan gula yang ditapis tadi bersama santan pekat.

5. Kacau hingga semuanya sebati.

6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

7. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.

8. Sejukkan dahulu  dan kemudian baru dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

Sabtu, 15 November 2014

Biskut Jejari Roti Coklat

Biskut Jejari Roti Coklat

Biskut Jejari Roti Coklat

Bahan-bahan :

Roti Sandwich (dipotong)
Coklat masakan
Nestum


Cara Membuatnya :

1. Gunakan gunting atau pisau, potong bahagian tepi roti. Kemudian, potong panjang-panjang dan potong dua pula.

2. Susun rapat-rapat roti di atas dulang kerana ia tidak akan melekat. Tetapi jangan susun terlalu berlapis untuk mengelak masak tidak sekata.

3. Bakar pada suhu 120 oC selama 15 minit sehingga kekuningan. Pastikan bahawa roti betul-betul rangup.

4. Cairkan coklat masakan dengan cara masukkan coklat dalam mangkuk kemudian letak dalam periuk berisi air (double boiler).

5. Masak hingga coklat masakan menjadi cair.

6. Masukkan roti yang telah dibakar. Ratakan coklat kesemua permukaan roti.

7. Angkat dan salutkan dengan Nestum.

8. Biarkan coklat keras dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

Jumaat, 7 November 2014

Dadih Jagung Coffeemate

Dadih Jagung Coffeemate

Dadih Jagung Coffeemate

Bahan-bahan :

10 gram agar-agar serbuk (cap burung layang-layang)
14 cawan air @ 4200 ml
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir  (mengikut citarasa)
Perisa jagung @ Bes minuman perisa jagung
1 keping asam gelugur
2 tongkol jagung (dihiris dan direbus)


Cara Membuatnya :

1. Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar dan pastikan agar-agar larut sepenuhnya.

2. Masukkan gula dan asam keping. Kacau hingga gula hancur.

3. Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.

4. Masukkan coffeemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.

5. Seterusnya, masukkan bes minuman perisa jagung.

6. Apabila telah mendidih, tutup api dan keluarkan asam keping.

7. Masukkan jagung yang telah direbus ke dalam bekas dan tuangkan dadih.

8. Biarkan ia sejuk sepenuhnya dan sedia untuk dinikmati.