Bahan-bahan
:
10 gram agar-agar serbuk (cap burung layang-layang)
14 cawan air @ 4200 ml
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir (mengikut
citarasa)
Perisa jagung @ Bes minuman perisa
jagung
1 keping asam gelugur
2 tongkol jagung (dihiris dan
direbus)
Cara
Membuatnya :
1. Didihkan air. Masukkan serbuk
agar-agar dan pastikan agar-agar larut sepenuhnya.
2. Masukkan gula dan asam keping.
Kacau hingga gula hancur.
3. Masukkan susu cair. Biarkan
mendidih sebentar.
4. Masukkan coffeemate sedikit
demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.
5. Seterusnya, masukkan bes
minuman perisa jagung.
6. Apabila telah mendidih, tutup api dan keluarkan asam keping.
7. Masukkan jagung yang telah
direbus ke dalam bekas dan tuangkan dadih.
8. Biarkan ia sejuk sepenuhnya
dan sedia untuk dinikmati.
kalo yana, beli yang segera jer :p
BalasPadambtw..wish me luck
http://bilaakutravel.blogspot.com/2014/11/dream-trip-to-macau.html
Memang selalu buat yang segera sahaja.. tetapi rasa teringin pula menghasilkan sendiri dari mula. Dapat lebih banyak :)
Padamfolow blog nabihah balik dan like facebook fan page blog nabihah terima kasih
BalasPadamhttp://inibelognabihah.blogspot.com
terima kasih
Insyaallah, akan saya folloe nanti :)
Padam