Petua Melembutkan Cucur Bawang

Isnin, 3 November 2014

Petua Melembutkan Cucur Bawang

cucur bawang

Mungkin ada yang tertanya-tanya cara mendapatkan cucur yang lembut di dalam tetapi garing diluar tanpa memasukkan sebarang serbuk penaik. Caranya ialah masukkan sedikit demi sedikit air panas ke dalam adunan tepung yang telah dicampur sayur-sayuran seperti lobak merah, udang atau ikan bilis dan bawang yang telah dimayang halus. 

Gaul adunan hingga rata. Pastikan bancuhan ketika itu agak keras. Selepas itu campurkan sedikit tepung gandum, sedikit garam dan air putih (biasa) sedikit demi sedikit hingga adunan lembut. 

Tujuan mencampurkan sedikit tepung dan air putih adalah untuk mempercepatkan menggoreng. Cucur akan menjadi garing di luar tetapi lembut di dalam. Jika kita menggunakan air panas semata-mata, cucur yang digoreng akan menjadi lebih berminyak.

Sumber : Majalah Anis Februari 2006

2 ulasan: