Bahan
A (Lapisan Bawah) :
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
½ sudu teh garam
Bahan
B (Lapisan Atas) :
2 ½ cawan santan pekat
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ cawan air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sudu teh garam
Cara
Membuat Lapisan Bawah :
1. Basuh beras pulut dan
rendamkan selama beberapa jam sebelum dimasak.
2. Masukkan bahan A ke dalam
loyang dan kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan plastik ke dalam
loyang bulat ataupun empat segi.
4. Tekan pulut yang sudah dimasak
tadi supaya mampat dan cantik.
Cara
Membuat Lapisan Atas :
1. Masak gula merah dan gula
putih bersama ½ cawan air sehingga gula larut.
2. Kemudian tapiskan untuk
membuang bendasing yang terdapat dalam gula merah.
3. Campurkan tepung gandum, tepung
beras, telur dan garam dalam satu bekas.
4. Gaul dan kemudian masukkan
gula yang ditapis tadi bersama santan pekat.
5. Kacau hingga semuanya sebati.
6. Masukkan di dalam kuali tidak
lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.
7. Tuangkan perlahan-lahan atas
pulut tadi. Kukus selama 30 minit.
8. Sejukkan dahulu dan kemudian baru dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan