Sabtu, 6 Januari 2018

Spageti Chickenara Mushroom Ala Pedas




Bahan-bahan :

Spageti
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos pasta cendawan Prego (ikut rasa masam yang disukai)
Isi ayam (dicincang)
Daging burger (dipotong)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak zaitun


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar dan masak sekejap agar cili masak.

3. Masukkan isi ayam dan daging burger.

4. Tunggu hingga isi ayam masak dan lembut.

5. Kemudian, masukkan sos pasta cendawan Prego dan sedikit air.

6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.

7. Masak hingga mendidih, tutup api.


Cara Memasak Spageti :

1. Masukkan air yang banyak ke dalam periuk.

2. Masukkan juga garam dan satu sudu teh minyak zaitun.

3. Masak hingga mendidih dan masukkan spageti.

4. Biarkan hingga spageti masak dan lembut.

5. Angkat dan toskan airnya.

6. Sedia dihidang bersama sos spageti yang dimasak tadi.

Kuih Ketayap Pandan Emulco






Bahan Untuk Kulit :

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Santan
Garam
Pandan emulco


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut putih
Gula merah
Gula putih
Sedikit garam
Tepung gandum


Cara Membuat Kulit :

1. Ayak tepung gandum, masukkan garam, pandan emulco dan telur.

2. Tuangkan sedikit demi sedikit santan dan dikacau.

3. Adunan tidak boleh terlalu likat atau terlalu cair.

4. Jika kurang warna boleh masukkan lagi pandan emulco.

5. Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.

6. Sapukan kuali dengan sedikit minyak.

7. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan buat senipis yang boleh.

8. Biarkan kuih masak dan tidak perlu diterbalikkan.  

9. Cukup sekadar melihat bahagian atas kuih sudah masak sepenuhnya.

10. Kemudian angkat dan ketepikan. Buat lagi sehingga adunan habis.

11. Letakkan inti pada kuih yang sudah siap tadi dan sedia untuk dihidang.


Cara Membuat Inti :

1. Masak gula merah bersama sedikit air hingga gula larut. Tutup api dan tapis.

2. Masukkan air gula merah tadi, gula putih, garam dan daun pandan dalam kuali.

3. Kemudian, masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.

4. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata.

5. Tutup api dan sejukkan inti.

Sabtu, 30 Disember 2017

Donat 1

donat

donat

donat

Bahan-bahan : 

1 kg tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2 sudu besar susu tepung
5 camca besar marjerin
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh garam halus
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung, serbuk penaik, marjerin, dua jenis susu, gula dan garam.

2. Gaulkan adunan tersebut hingga sebati.

3. Bancuh yis dengan memasukkan sedikit air dan kacau hingga larut.

4. Tuang bancuhan tersebut pada campuran tepung tadi.

5. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan dan uli sehingga licin.

6. Biarkan selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal.

7. Gunakan torak dan canaikan adunan.

8. Kemudian tekan dengan acuan donat.

9. Biarkan kepingan adunan tadi naik 2 kali ganda.

10. Goreng kepingan donat sehingga berwarna kuning keemasan.

11. Seliputi donat dengan gula aising sebelum dihidangkan.


Nota :

Donat ini enak dimakan ketika masih panas. Jika sejuk, ia agak keras.

# Resipi sesedap rasa sendiri dan bukan diambil dari mana-mana sumber.
# Gunakan apa yang ada di rumah.
# Maaf andai tidak menepati cita rasa anda.