Ahad, 25 November 2018

Ayam Masak Ala Paprik Super Duper Simple

 



Bahan-bahan :

Ayam
6 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
Beberapa helai daun limau purut (dikoyak buang batang)
Sos tomato
Sos cili
Gula
Garam
Sedikit serbuk kunyit


Cara Membuatnya :

1. Goreng ayam seperti biasa dengan meletak sedikit serbuk kunyit dan garam.

2. Goreng sampai agak garing dan angkat.

3. Tumis bawang merah, bawang putih dan juga halia.

4. Tumis hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan serai.

5. Tunggu hingga cili masak dan masukkan ayam.

6. Tambahkan air, sos cili dan sos tomato.

7. Masukkan juga daun limau purut,  garam dan gula secukup rasa.

8. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.

Khamis, 23 Ogos 2018

Resipi Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bahan-bahan :

1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 bungkus bihun (400 gram)
Sedikit pewarna (merah/hijau/kuning)


Cara Membuatnya :

1. Gula dimasak dengan air sehingga pekat di dalam kuali.

2. Masukkan sedikit pewarna mengikut warna kesukaan.

3. Bihun dipatah-patahkan dan masukkan bihun dalam kuali.

4. Gaul hingga sebati menggunakan api perlahan.

5.Tutup api dan letakkan bihun ke dalam talam besar.

6. Panaskan minyak dalam kuali dan pastikan minyak betul-betul panas.

7. Masukkan bihun dalam dua sudu besar atau mengikut saiz yang diinginkan.

8. Goreng hingga ia kembang dan angkat.

9. Cepat-cepat masukkan bihun yang masih panas ke dalam cawan plastik.

10. Ambil satu lagi cawan, tekan bihun hingga padat.

11. Kemudian keluarkan bihun dengan terbalikkan cawan.

12. Sedia untuk dinikmati.

Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Semperit Dahlia Sukatan Cawan
Sumber :
Facebook

Bahan-bahan :

1 cawan mentega @ butter
1 cawan gula kisar
2 biji kuning telur
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 sudu teh pewarna kuning ( kalau guna tepung kastad tak perlu letak)
1 sudu teh esen vanila
Hirisan ceri merah @ hijau untuk hiasan


Cara Membuatnya :

1. Putar gula dan mentega.

2. Kemudian campurkan telur dan esen vanila.

3. Ayak ketiga-tiga tepung.

4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke bahan yang diputar.

5. Uli sampai sebati. Tambah tepung jagung jika masih lembik.

6. Sapu dulang dengan butter.

7. Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan.

8. Panaskan oven dengan suhu 150 darjah Celcius.

9. Bakar sehingga masak dalam 30 minit atau lebih mengikut jenis oven.


Petua Bunga Biskut Semperit Tak Rebah

1. Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau ;

2. Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum diterap menggunakan acuan semperit.

3. Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.

4. Kalau putar doh jangan sampai overbeat.