Ahad, 9 Jun 2019

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Bahan-bahan :

250 gram butter
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
2 cawan kelapa parut segar (disangai kering dalam 10 minit)
1 paket serbuk santan @ 50 gram
3 cawan tepung ubi
¼ cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, gula dan esen vanila.

2. Kacau sebati menggunakan senduk kayu.

3. Kemudian masukkan kuning telur dan kacau lagi.

4. Masukkan kelapa parut dan serbuk santan.

5. Ayak baking powder bersama semua tepung di atas.

6. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit.

7. Jika adunan masih melekat pada tangan, tambahkan tepung ubi.

8. Terap dengan acuan yang disukai dan bakar sehingga masak.

Ahad, 2 Jun 2019

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Tart Nenas Cheese Viral Azlina Ina

Sukatan Adunan Jualan

Bahan A :

10 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar tepung susu


Bahan B :

500 gram butter premium @ buttercup
250 gram cream cheese tatura
8 sudu besar susu pekat
4 sudu besar minyak sapi ghee
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning


Bahan Sapuan Atas Tart :

3 biji kuning telur
Sedikit susu segar
Pewarna kuning
Parutan keju cheddar Beqa



Cara Membuatnya :

1. Kacau sebati bahan B di atas dengan menggunakan senduk.

2. Kemudian masukkan susu tepung dan kacau.

3. Masukkan dulu 3 cawan tepung gandum dan 2 sudu besar tepung kastard.

4. Diikuti 2 sudu besar tepung jagung dan kacaukan dulu bagi sekata.

5. Tuang baki tepung kastard dan tepung jagung.

6. Kemudian tuang tepung gandum tadi sedikit demi sedikit.

7. Sambil menguli kalau rasa lembut sangat boleh tambah tepung gandum lagi.

8. Sediakan jem nenas yang sudah digentel.

9. Masukkan sikit adunan doh ke dalam acuan tart dan tekan nipis.

10. Letak jem dan gulungkan.


Cara Membuat Sapuan Atas Tart :

1. Campurkan kuning telur, susu segar dan juga pewarna kuning.

2. Kacau hingga sebati dan sapu atas tart.

3. Kemudian taburkan keju cheddar Beqa yang telah diparut.

4. Panaskan ketuhar suhu 170oC selama 5 minit.

5. Masukkan tart dan bakar suhu 160oC masa 25 minit.

6. Jika permukaan tart berwarna keemasan bermaksud sudah masak.

7. Keluarkan dari ketuhar, biarkan sejuk dulu dan susun dalam balang.

Biskut Butter Cheddar Azlina Ina

Biskut Butter Cheddar Azlina Ina

Biskut Butter Cheddar Azlina Ina

Biskut Butter Cheddar Azlina Ina

Biskut Butter Cheddar Azlina Ina

Bahan-bahan :

300 gram butter @ marjerin
1 cawan gula perang lembut
Sedikit esen vanila
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung emplex (perangup biskut) @ tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
5 sudu besar serbuk badam
5 sudu besar susu tepung
1 cawan cheddar Beqa (diparut)
4 cawan tepung gandum
Cheddar Beqa diparut (untuk hiasan)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, gula perang, esen vanila dan kuning telur.

2. Kacau sebati bahan tersebut menggunakan whisk atau senduk.

3. Masukkan tepung emplex atau boleh gantikan dengan tepung beras.

4. Masukkan juga tepung jagung, baking powder, serbuk badam dan susu tepung.

5. Gaul hingga rata dan tambahkan cheddar parut ke dalam adunan.

6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

7. Jika adunan masih lembut, tambahkan tepung gandum.

8. Uli hingga mendapat doh mengikut keselesaan atau sesuai untuk diterap.

9. Terap dengan acuan yang anda sukai.

10. Sapu kuning telur dan tabur cheddar parut di atasnya.

11. Bakar pada suhu 180oC selama 20 minit atau sampai masak.