Sabtu, 4 September 2021

Snow Cheese Cake @ Kek Keju Salji

 

 





Bahan-bahan Kek :

5 biji telur gred A

80 gram gula kastor

100 gram tepung gandum

50 gram tepung jagung

1 sudu kecil esen vanilla

1 sudu besar baking powder

50 gram susu full cream

1 sudu besar ovallet

80 gram minyak jagung

 

Topping Cheese :

250 gram cream cheese

120 gram susu pekat

30 gram whipping cream

Cheese cheddar (diparut)

 

Barang Lain :

Loyang saiz 8

Baking paper

 

Cara Membuat Kek :

1. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.

2. Putar telur dan juga gula kastor hingga kembang dan gebu.

3. Masukkan avallet dan putar lagi bagi kembang.

4. Masukkan esen vanilla dan susu full cream.

5. Kemudian masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi. Putar bagi sebati.

6. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.

7. Tuangkan minyak ke dalam adunan mangkuk tadi. Kacau sampai sebati.

8. Tuangkan adunan yang dikacau dengan minyak ke dalam adunan kek tadi.

9. Kacau perlahan dengan menggunakan senduk hingga semuanya sebati.

10.  Lapik loyang dengan baking paper di bawah dan tepi loyang. Tuangkan kek ke dalam loyang.

11. Untuk elak kek dari berongga, hentak kek dengan perlahan. Ambil lidi dan kacaukan agar tidak berongga di tengah.

12. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 140 selama 30 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

 

Cara Membuat Topping Cheese :

1. Putarkan cream cheese dahulu sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat dan juga whipping cream.

3. Putar lagi hingga semuanya sekata.

4. Masukkan ke dalam piping bag.

 

Cara Mendeko Kek :

1. Apabila kek sudah masak, terus keluarkan kek dari loyang.

2. Kemudian sejukkan terlebih dahulu.

3. Potong kek kepada dua bahagian.

4. Ambil topping cheese, piping dan ratakannya. Tutup kek kembali.

5. Kemudian salutkan kek dengan cream cheese tadi juga.

6. Masukkan sekejap dalam peti ais agar cream agak keras.

7. Kemudian, taburkan dengan parutan cheese cheddar di sekeliling kek.

8. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

 

Isnin, 19 Julai 2021

Tart Cadbury Melting Azlina Ina




 


Bahan-bahan :

250 gram butter @ marjerin

4 sudu besar susu pekat @ gula halus

2 sudu besar minyak sapi ghee (jika ada)

2 biji kuning telur (jika ada)

Sedikit pewarna kuning

4 sudu besar susu tepung

Sedikit esen vanila

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar tepung kastard

3 - 4 cawan tepung gandum (ikut lembut)

Coklat Cadbury secukupnya (3 bar coklat dipotong kepada 4 bahagian)

 

Cara Membuatnya : 

1. Masukkan butter, susu pekat, minyak sapi dan juga kuning telur dalam bekas. 

2. Kacau menggunakan senduk hingga sebati. 

3. Tambahkan sedikit pewarna kuning, susu tepung dan esen vanila. 

4. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard.

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang cantik. 

6. Tekan doh dengan acuan tart dan letakkan coklat Cadbury di tengahnya. 

7. Sapukan kuning telur di atas permukaan biskut. 

8. Panaskan ketuhar, bakar pada suhu 170 selama 25 minit atau sampai keperangan.

 

Isnin, 12 Julai 2021

Kek Pandan Bersantan







Bahan-bahan :

5 biji telur gred A

2 cawan tepung kek

1 cawan gula halus @ gula kastor

200 ml santan kotak

2 sudu makan susu pekat

1 sudu ovalette

Emulco pandan

Pewarna hijau

 

Cara Membuatnya :

1. Putar telur dan gula sampai kembang, berbuih dan berwarna putih.

2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi hingga adunan kembang serta gebu.

3. Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Nak kaup balik pun boleh.

4. Akhir sekali masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Sebatikan.

5. Lapik loyang saiz 8x8 dengan baking paper dan sapukan marjerin.

6. Tuangkan adunan dalam loyang dan hentakkan sedikit sahaja.

7. Panaskan ketuhar selama 5 hingga 10 minit.

8. Bakar pada suhu 160 selama 40 minit bergantung pada ketuhar masing-masing.

 

Nota :

1. Pastikan pukul sampai kembang dan betul-betul gebu adunan untuk menghasilkan kek yang gebu gebas.

2. Adunan yang baik, bila diangkat akan turun dalam keadaan agak perlahan dan berlipat-lipat.

3. Adunan jika terlebih kacau akan membuatkan kek merekah dan jika kurang kacau akan menjadi mendap (tidak naik).