Isnin, 15 Ogos 2022

Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Resipi Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Daging Perap Lada Hitam Periuk Noxxa

Bahan-bahan :

500 gram daging

2 inci halia (ditumbuk kasar)

 

Bahan Perapan :

3 sudu besar sos lada hitam

2 sudu besar sos tiram

2 ulas bawang putih (dikisar)

Secubit garam

Sedikit serbuk perasa

 

Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan dan perap selama 1 jam.

2. Masukkan daging yang diperap ke dalam inner pot. Tutup periuk.

3. Tekan MEAT, setkan masa 40 minit.

4. Apabila periuk berbunyi beep, tekan CANCEL. Laras tombol ke arah STEAM untuk lepaskan tekanan wap.

5. Selepas bunyi berdesir berhenti, buka tudung periuk dengan perlahan.

6. Kemudian tekan STIR FRY untuk mengeringkan airnya.  Apabila sudah kering, tekan CANCEL dan tutup suis.

7. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.

 

Rabu, 10 Ogos 2022

Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Resipi Kek Span Coklat Cheese

Bahan Untuk Kek :

250 gram tepung spongemix

50 gram susu full krim

20 gram ovallet

5 biji telur gred B

1 sudu besar esen vanila

2 sudu besar coklat emulco

50 gram minyak jagung

 

Bahan Untuk Krim :

250 gram cream cheese (suhu bilik)

50 gram susu pekat

500 gram fresh krim

Sedikit coklat emulco

 

Bahan Untuk Coklat Ganache :

250 gram dark coklat

180 gram whipping cream

2 sudu besar butter atau marjerin

 

Cara Membuat Kek :

1. Campurkan tepung spongemix, susu full krim dan ovallet dalam food processor.

2. Masukkan juga coklat emulco, telur dan juga esen vanilla.

3. Putar selama 2 minit atau sehingga kembang dan gebu.

4. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.

5. Kemudian campurkan dengan minyak, kacau hingga sebati.

6. Campurkan adunan mengandungi minyak ke dalam bekas yang besar tadi.

7. Kacau menggunakan kaedah kaup balik agar adunan sebati.

8. Tujuan dikacau secara berasingan untuk mengelak minyak daripada mendap.

9. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan baking paper.

10. Bakar pada suhu 165 hingga 170 selama 25 minit atau bergantung pada oven.

 

Cara Membuat Ganache :

1. Campurkan whipping cream, dark coklat dan butter.

2. Masak secara double boiling sehingga coklat cair dan sedikit pekat.

3. Biarkan ia sejuk.

 

Cara Membuat Krim :

1. Putarkan cream cheese, susu dan coklat emulco sampai sebati. Ketepikan.

2. Putar pula fresh krim sehingga gebu.

3. Kemudian campurkan dengan cream cheese tadi.

4. Putar sekejap sahaja bagi sebati.

 

Nota :

1. Boleh dapat 2 biji kek jika menggunakan loyang saiz 7 inci.

2. Boleh buat setengah saja adunan krim dan ganache jika tidak mahu terlalu banyak atau berlebihan.

3. Cream cheese harus dibiarkan suhu bilik manakala fresh krim kena sejuk dari peti ais.

4. Resipi asal merupakan kek tarik duit. Boleh klik di sini.

 

Isnin, 8 Ogos 2022

Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Bahan-bahan :

2 cawan marjerin planta

1 cawan gula aising

1 biji kuning telur

2 cawan tepung kastard

1 ½ cawan tepung jagung

½ cawan tepung ubi

1 cawan tepung gandum (disangai)

1 sudu teh esen vanila

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau marjerin planta, gula dan kuning telur hingga kembang menggunakan senduk kayu.

2. Masukkan esen vanila, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard dan juga tepung gandum.

3. Uli hingga lembut dan sebati. Tekan doh menggunakan acuan semperit.

4. Bakar pada suhu 180 selama 15 hingga 25 minit bergantung pada oven.