Ahad, 30 April 2023

Semperit Klasik (Sarmilia)

Semperit Klasik (Sarmilia)

Semperit Klasik (Sarmilia)

Semperit Klasik (Sarmilia)

Semperit Klasik (Sarmilia)

Semperit Klasik (Sarmilia)

Bahan-bahan :

1 ketul @ 250 gram mentega

½ cawan gula aising

½ cawan tepung kastard

½ cawan tepung gandum

2 cawan tepung jagung

2 sudu besar susu pekat

1 sudu kecil esen vanilla

Ceri secukupnya

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula aising sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung.

4. Akhir sekali masukkan tepung gandum.

5. Tekan menggunakan acuan semperit dan letak ceri di tengah.

6. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

 

Sabtu, 11 Mac 2023

Spageti Carbonara

Spageti Carbonara

Spageti Carbonara

Spageti Carbonara

Spageti Carbonara

Spageti Carbonara

Bahan-bahan :

1 bungkus spageti

1 tin sos pasta Prego carbonara cendawan

3 ulas bawang putih (dicincang)

1 kotak kecil susu full cream

1 bungkus sosej (dipotong)

Sedikit garam

 

Cara Membuatnya :

1. Mula-mula masukkan air dalam periuk, spageti dan sedikit minyak.

2. Masak sampai spageti kembang dan lembut. Tutup api dan toskan airnya.

3. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi.

4. Masukkan sosej dan goreng sehingga keperangan.

5. Tuangkan sos pasta Prego carbonara cendawan dan juga susu full cream.

6. Boleh masukkan sedikit air dan garam mengikut citarasa.

7. Kacau dan reneh sehingga mendidih.

8. Sedia dinikmati bersama spageti.

 

Ahad, 16 Oktober 2022

Homemade Coklat







Bahan-bahan :

200ml whipping cream

2 atau 3 sudu buttercup

500gram milk coklat

Serbuk koko

 

Cara Membuatnya :

1. Panaskan whipping cream dalam kuali.

2. Apabila telah panas, masukkan buttercup.

3. Kacau hingga buttercup cair.

4. Tutup api dan tuangkan semua coklat.

5. Kacau hingga coklat cair sepenuhnya

6. Alas loyang dengan baking paper.

7. Tuangkan coklat, sejukkan semalaman dalam peti sejuk.

8. Ayak serbuk koko di atas coklat yang telah keras. 

9. Potong coklat menjadi petak kecil mengikut saiz yang digemari.