Sabtu, 17 September 2011

Kuih Dangai



Bahan-bahan : 


2 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
½  cawan gula (ikut suka)
Sedikit garam

Cara Membuatnya : 


Gaul semua bahan iaitu kelapa, tepung pulut, gula dan garam.

Masukkan ke dalam loyang, bahagian bawah ditekan sedikit. Masak dalam oven pada suhu 180 selama 5 - 10 minit (hingga sedikit keperangan).

Lebih elok jika menggunakan acuan kuih dangai dengan memasak di atas api yang perlahan. Tabur sedikit tepung gandum di dalam acuan agar tidak melekat.

Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.
 

Jumaat, 16 September 2011

Kek Gula Hangus

Kek Gula Hangus

Bahan – bahan : 

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega

Cara Membuatnya : 

Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Kemudian, masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.

Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat.  Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.

Masukkan pula tepung gandum bersama soda. Sebatikan.

Akhir sekali, masukkan air gula yang sudah sejuk. Perap adunan selama lebih kurang 3 - 4 jam.

Bakar dengan api sederhana 160 -180 selama 1 jam.

Khamis, 15 September 2011

Kuih Lopez

Kuih Lopez

Bahan Untuk Lopez : 

2 ½ cawan beras pulut
15 helai daun pandan dijadikan 2 cawan jus
Kelapa parut dibuang kulit
Beberapa helai daun pisang dilayurkan
Tali
Garam

Bahan Untuk Sira : 

½ cawan gula merah
¼ cawan gula pasir
Sedikit air
1 helai daun pandan (disiat-siat)

Cara Membuat Lopez : 

Masak beras pulut bersama 2 cawan jus pandan. Pulut hendaklah selalu dikacau agar tidak berkerak.

Setelah itu, bungkus pulut dengan daun pisang dan diikat menggunakan tali. Pastikan daun pisang dibalut dengan agak tebal agar tidak dimasuki air ketika merebus.

Kemudian, rebus pulut yang dibungkus tadi. Setelah mendidih, angkat dan sejukkan.

Potong pulut dan salut dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam.

Cara Membuat Sira : 

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

Tapis dan bolehlah dihidang bersama lopez.

Tempeyek

Tempeyek

Bahan – bahan : 

300 gram  tepung beras
100 gram tepung jagung
1 biji telur
1 sudu besar jintan manis
15 - 20 biji cabai melaka
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Kacang tanah
Ikan bilis
200 ml air
250 ml santan 

Cara Membuatnya : 

Goreng tanpa minyak jintan manis hingga wangi, kemudian tumbuk atau kisar kasar.

Campur kesemua bahan kecuali ikan bilis dan kacang. Kacau hingga sebati.

Panaskan minyak dan rendam acuan dalam minyak hingga panas.

Isi adunan dalam acuan dan taburkan dengan ikan bilis dan kacang.

Masukkan dalam minyak yang panas tadi. Biarkan adunan keluar sendiri dari acuan. Goreng hingga masak.

Serabai

Serabai

Bahan Untuk Serabai : 

500 gram tepung beras
300 gram nasi (kisar bersama sedikit air)
1 liter santan (dimasak hingga suam atau diperah menggunakan air suam)
1 ½ sudu kecil yis kering (mauripan)
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Kuah : 

1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan (diikat)
Sedikit tepung gandum jika mahu kuah pekat.


Cara Membuat Serabai

Campurkan mauripan dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam (kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).

Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak.

Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat hingga habis adunan. 

Cara Membuat Kuah : 

Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat. 

Siap untuk dihidang.

Isnin, 5 September 2011

Agar-agar Permata

Agar-agar Permata (Semasa disejukkan)
Semasa disejukkan

Agar-agar Permata
Setelah dipotong

Bahan A :

½ cawan agar-agar bertali
2 ½ cawan air
Gula secukupnya
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah, hijau dan kuning

Bahan B :

1 cawan agar-agar bertali
5 cawan air
½ tin susu pekat
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :

Rebus agar-agar bersama 2 ½ cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Bahagikan agar-agar kepada tiga bekas. Setiap bekas dimasukkan dengan warna yang berlainan iaitu hijau, kuning dan merah. Tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.

Cara Memasak Bahan B :

Masak agar-agar bersama 5 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.
 

Rabu, 31 Ogos 2011

Maruku

Maruku

Bahan-bahan :

1 kampit tepung kacang kuda
1 kg tepung beras pulut
½ kg tepung ubi
Udang kering secukupnya
1 piring cili kering 
1 sudu biji lemuju
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Santan daripada 1 biji kelapa

Cara Membuatnya :

Masukkan cili, biji lemuju, udang kering dan sedikit santan ke dalam blender. Mesin hingga hancur.

Ayak tepung kacang kuda, tepung beras pulut dan tepung ubi. Gaulkan.

Masukkan gula, garam serta bahan yang dimesin tadi. Gaul lagi.

Masukkan santan secukupnya. Uli hingga menjadi doh yang sebati. 

Kemudian, bolehlah digoreng dengan minyak yang panas.

Isnin, 29 Ogos 2011

Biskut Cornflakes Koko

Biskut Cornflakes Koko

Bahan A :

100 gram mentega
100 gram gula kastor
4 sudu makan madu
4 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan susu pekat

Bahan B :

100 gram emping jagung (Cornflakes)

Bahan C:

Ceri secukupnya

Cara Membuatnya :

Cairkan bahan A iaitu mentega, gula, madu, serbuk koko dan susu pekat menggunakan api perlahan.

Kacau selama 15 minit sehingga mentega cair.

Angkat dan masukkan bahan B iaitu cornflakes, kacau sehingga rata dan sebati.

Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan letakkan ceri di atas sebagai hiasan.

Sejukkan sekejap dan bolehlah disusun di dalam bekas kedap udara.

Info : 

Biskut ini tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk.

Kuih Bakar Kacang

Kuih Bakar Kacang

Bahan-bahan :

1 kg kacang hijau yang dibuang kulit
1 kg tepung ubi
Gula halus
4 biji telur
Sedikit garam
Santan pekat daripada 1 biji kelapa

Cara Membuatnya :

Kacang hijau dibasuh dan digoreng tanpa minyak hingga kuning dan garing. Tepung ubi juga digoreng tanpa minyak hingga wangi dan ringan.

Setelah itu, kisar kacang hijau hingga halus. Ayak agar kisaran kacang lebih halus.

Sukat kacang hijau yang telah dimesin menggunakan mangkuk.

Perhatian :

1 mangkuk kacang yang dimesin bersamaan 1 mangkuk gula halus dan 1 mangkuk tepung ubi harus dimasukkan ke dalam adunan. 

Contohnya jika terdapat 3 mangkuk kacang yang telah dimesin, sila masukkan 3 mangkuk gula halus dan 3 mangkuk tepung ubi.

Kacau rata ketiga-tiga bahan ini.

Telur dipecah dan dipukul hingga kembang dan masukkan sedikit garam.

Seterusnya, masukkan telur ke dalam campuran tepung tadi. Gaul lagi.

Kemudian masukkan santan secukupnya. Uli hingga sebati.

Tekan doh dengan meletakkan sedikit minyak ke atas acuan agar mudah untuk mengeluarkan kuih dan tidak menjejaskan kecantikan kuih.

Bakar dalam oven hingga masak dan garing.

Biskut Samperit

Biskut Samperit

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
¼ cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
Ceri merah

Cara Membuatnya :

Putar marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.

Kemudian, tekan dengan menggunakan acuan samperit. Letakkan ceri di atasnya. Bolehlah dibakar hingga masak.