Apam Kampung Gula Merah

Selasa, 25 Mac 2014

Apam Kampung Gula Merah

Apam Kampung Gula Merah

kuih apam gula merah

Apam Kampung Gula Merah

Sumber Resipi :

Bahan A :
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan


Bahan B :
11 gram yis mauripan
½ cawan air suam
1 sudu kecil gula halus


Bahan C :
4 cawan tepung gandum
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak bahan A hingga gula larut, tapis dan sejukkan. Ketepikan dahulu.

2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.

3. Satukan bahan C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah sejuk tadi.

4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Kacau hingga sebati, tutup dan perap selama 1 jam.

5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang. Biarkan selama 10 minit. Kemudian, kukus adunan selama 40 minit.

6. Biarkan kuih  betul-betul sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau tajam dengan cara seperti gergaji ke depan ke belakang supaya kuih tidak kelihatan mampat.

7. Sedap dimakan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.


Nota Sajian Hati :

- Boleh juga menggunakan acuan kecil, sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan ¾ adunan apam yang diperap sejam tadi  ke dalam acuan. 
- Biar sebentar dalam 5 minit dan kukus selama 20 minit.

1 ulasan:

  1. kak ana pernah buat kuih ni memang sedap dan mudah kan..klik2 nuff sambil follow eyma di instagram...

    BalasPadam