Kek Pisang Coklat Chip

Jumaat, 28 Mac 2014

Kek Pisang Coklat Chip

kek pisang coklat chip

resepi kek pisang coklat chip

Bahan-bahan :

4 biji pisang emas atau pisang berangan
3 biji telur
1 ¾  cawan tepung naik sendiri
¼ cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
½ cawan minyak
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
3 sudu besar coklat chip (ikut suka anggarannya)


Cara Membuatnya :

1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan pisang yang sudah dilenyek bersama sedikit garam.

3. Ayak tepung naik sendiri, tepung jagung dan soda bikarbonat bersama.

4. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata.

5. Masukkan minyak dan kacau hingga semuanya sebati atau bercampur.

6. Akhirnya, masukkan coklat chip dan kacau rata.

7. Tuang dalam acuan yang telah disapu dengan minyak.

8. Bakar dalam suhu 200 oC selama 1 jam atau sehingga masak.

4 ulasan: