Nasi Lemak Kukus

Isnin, 18 Februari 2013

Nasi Lemak Kukus


Bahan-bahan :

4 cawan beras (dibasuh dan direndam semalaman)
4 ½  cawan santan
Sedikit garam
Halia (diketuk)
6 biji lada hitam
2 helai daun pandan (disimpul)
1 batang serai (diketuk)


Cara Membuatnya :

Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus sehingga masak.

Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk ke dalam beras. 

Akhir sekali, kukus sekali lagi bersama daun pandan, halia dan juga lada hitam hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak. 

Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. 

Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam beras pada waktu malamnya. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak. 

Hidang bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, kacang goreng, ikan bilis goreng, timun dan sayur kangkung. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan