Karipap Sardin

Jumaat, 18 April 2014

Karipap Sardin

karipap sardin

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu besar marjerin (dipanaskan sehingga cair)
Sedikit garam
Air secukupnya


Bahan Untuk Inti :

1 tin besar sardin (dihancurkan isinya)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
2-3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
3 biji cili padi (dihiris nipis)
1 biji limau nipis
Sedikit sos cili
Garam secukup rasa


Cara Membuat Kulit :

1. Masukkan marjerin yang telah dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.

2. Kemudian masukkan air garam sedikit demi sedikit. 

3. Uli hingga permukaan doh menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.

4. Kemudian bolehlah dibentuk untuk membuat karipap.


Cara Membuat Inti :

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili padi hingga agak layu.

2. Masukkan ikan sardin yang dihancurkan bersama sosnya dan juga ubi kentang.

3. Perah limau dan masukkan garam secukup rasa.

4. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuahnya agak kering.

5. Tutup api dan masukkan sedikit sos cili.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan