Bahan
Untuk Kulit :
500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu besar marjerin (dipanaskan
sehingga cair)
Sedikit garam
Air secukupnya
Bahan
Untuk Inti :
1 tin besar sardin (dihancurkan
isinya)
1 labu bawang besar (dihiris
nipis)
2-3 biji ubi kentang (dipotong
dadu)
3 biji cili padi (dihiris nipis)
1 biji limau nipis
Sedikit sos cili
Garam secukup rasa
Cara
Membuat Kulit :
1. Masukkan marjerin yang telah
dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.
2. Kemudian masukkan air garam
sedikit demi sedikit.
3. Uli hingga permukaan doh menjadi licin dan tidak melekat
pada tangan.
4. Kemudian bolehlah dibentuk
untuk membuat karipap.
Cara
Membuat Inti :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili padi hingga agak layu.
2. Masukkan ikan sardin yang
dihancurkan bersama sosnya dan juga ubi kentang.
3. Perah limau dan masukkan garam
secukup rasa.
4. Masak sehingga ubi kentang
empuk dan kuahnya agak kering.
5. Tutup api dan masukkan sedikit
sos cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan