Lepat Labu

Rabu, 16 April 2014

Lepat Labu

Lepat Labu Kuning
Lepat Labu Kuning
Lepat Labu

Bahan-bahan :

½ biji labu kuning
8-10 sudu besar gula
3 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Sedikit garam
Daun pisang (dilayurkan)


Cara Membuatnya :

1. Rebus labu sehingga empuk dan dilenyekkan di dalam bekas.

2. Masukkan gula, sedikit garam, tepung gandum dan tepung beras.

3. Masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau hingga semuanya sebati.

4. Santan dimasukkan secukupnya iaitu tidak terlalu pekat atau terlalu cair.

5. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan di tengah-tengah daun pisang.

6. Bungkus dengan kemas dan kukus sehingga masak. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan